Kalundborg-virksomhed genopstår på tv-serie
Erhvervseventyret om Carmen Curlers i Kalundborg bliver nu til en TV-serie.
Af Jens Nielsen
På et pressemøde tirsdag middag præsenterede DR en række nye dramaproduktioner. Det drejer sig om bl.a. om 'Carmen Curlers': en dramaserie over flere sæsoner, som kommer fra 2022, som handler om de helt særlige curlers, der både revolutionerer fabrikant Arne Bybjergs liv – men også hans tusindvis af ansattes på fabrikken i Kalundborg.
Det seneste år har DR sendt gravalvorlige serier om socialrådgivere og terror. Men det bliver der ændret på de kommende år. Det afslørede DR's dramachef Christian Rank på et pressemøde mandag om DR's kommende seriesatsninger.
Carmen Curlers' bliver en dramaserie i flere sæsoner, som kommer fra 2022. Den udspiller sig i Kalundborg i årene 1963-1969, hvor radio- og tv-forhandler Arne Bybjerg bliver synonym med en helt særlig curler, der snart skulle vise sig at revolutionere ikke bare hans liv – men også tusindvis af ansattes.
I den nære fortid udspiller historien sig om erhvervseventyret Carmen Curlers. En lille cylinderformet anordning, der skal give det helt rigtige krøl til håret. Før Carmen Curlers brugte man de såkaldte papillotter, som man rullede håret rundt om for at få det til at krølle.
Det smarte ved Carmen Curlers var, at de kunne varmes op. For selvom curlernes ydre var lavet af plastik, havde de en metalkerne i midten. Og når man placerede curlerne i en varmekasse på nogle dertil indrettede metalstave, kunne man varme dem op til den helt perfekte temperatur.
Carmen Curlers blev opfundet af den danske ingeniør Niels Chr. Jørgensen og blev sat i produktion i 1963, da radio- og tv-forhandler Arne Bybjerg fra Kalundborg investerede hele sin formue i at få stablet en fabrik på benene, der producerede den geniale opfindelse.
Fabrikken blev bygget på Hareskovvej, det som i dag er kendt som Casa Danica, og hvor en række virksomheder og fitnesscentre holder til. Bl.a. er der her TV-Kalundborg.dk har kontor.
”På få år er der ansat 3.500 kvinder på fabrikken, der ender med at beskæftige en stor del af de husmødre på Vestsjælland, der hidtil har været hjemmegående. Det er historien om en by, der bliver vendt fuldstændig på hovedet, og det er en historie om kvindernes vej ind på arbejdsmarkedet," forklarer Christian Rank.
Ifølge danskeopfindelser.dk blev Carmen Curlers i en periode i 1960'erne faktisk kåret som den hurtigst voksende virksomhed i verden.
Ifølge samme side var det især i USA, man var helt pjattede med de perfekt opvarmede Carmen Curlers. I midten af 1960'erne sendte man efter sigende to fragtfly med hver ti ton curlere til USA - om dagen.
Den daglige omsætning var på over 500.000 kroner.
Eventyret fik dog en brat ende i 1969. Her følte Arne Bybjerg sig tvunget til at sælge sit livsværk til det amerikanske kosmetikfirma Clairol, der i forvejen aftog 80 procent af firmaets produktion.
Det vides endnu ikke, hvor mange sæsoner 'Carmen Curlers' får – ud over at det bliver mere end én, oplyser DR.