Pantstation genåbner i nye klæder
Pantstation på Østre Havnevej i Kalundborg åbner igen fredag d. 11. juni. Foto: Jens Nielsen
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Pantstation på Østre Havnevej i Kalundborg, der har været lukket siden den 6. april, åbner fredag den 11. juni. Her kan man igen aflevere sine tomme flasker og dåser, men nu på en ombygget pantstation med ny teknologi, hvor man får udbetalt sin pant med det samme.
Den ombyggede pantstation vil fra fredag den 11. juni være klar til, at man afleverer tomme flasker og dåser, dog foregår afleveringen nu helt uden pantsække, og panten bliver overført til kundens konto langt hurtigere, end tilfældet har været tidligere.
Dansk Retursystem vil de kommende år bygge et netværk af pantstationer i hele landet og gøre det let for alle at komme af med pant. I første omgang bygges de eksisterende pantstationer om og nye kommer til, så i alt 36 pantstationer i 2025 står klar til at tage imod store mængder pant hurtigt og enkelt. Kalundborg er den første pantstation, der ombygges i denne omgang.
Det skal være nemt at pante, og her spiller pantstationerne en stor rolle. Dansk Retursystem, som driver det danske pantsystem, har en ambition om, at 20% af alle flasker og dåser i fremtiden kommer retur gennem et nyt netværk af pantstationer i hele landet. I dag er der 13 pantstationer, men allerede i 2025 vil 36 pantstationer rundt om i landet være klar til at tage imod danskernes pant.
”Det er vores ambition, at det skal være let at komme af med sin pant, også når man har store mængder, så vi kan få endnu mere retur gennem pantsystemet. Derfor vil vi bygge et netværk af pantstationer i hele landet, der matcher forbrugernes adfærd – også i fremtiden,” siger Dansk Retursystems administrerende direktør Lars Krejberg Petersen.
Udbetaler pengene med det samme
I en pantstation hælder man tomme flasker og dåser direkte i en maskine, der tæller panten og udbetaler pengene med det samme. På den måde kan man let og hurtigt komme af med store mængder pant.
Tilbage i 2015 blev de første pantstationer bygget for at teste, om der overhovedet var interesse for at aflevere meget pant på én gang. Efter en rolig start fik danskerne øjnene op for pantstationerne, og under corona nærmest eksploderede interessen med en stigning på 40-60 procent i 2020 i forhold til året før. Det har givet lange køer ved pantstationerne, og de ældre modeller, hvor man bruger en særlig pantsæk, bliver nu hurtigt fyldte – til stor frustration for de trofaste pantstationsbrugere, der har set fidusen i at kunne aflevere meget pant på én gang.
”Vi er nærmest blevet væltet af interessen for pantstationerne, og jeg vil gerne beklage til dem, der er kørt forgæves for at komme af med deres pant. Vi har løst det, så godt vi kunne, mens vi arbejdede på højtryk på udviklingen af pantstationerne. En pantstation er nemlig ikke en hyldevare, det er noget, der tager tid at udvikle og teste, så den passer til danske forbrugeres behov, men nu har vi en løsning klar,” siger Lars Krejberg Petersen.
I forvejen har Danmark et af verdens bedste pantsystemer, hvor 92% af alle flasker og dåser kommer retur. Hos Dansk Retursystem bliver flasker og dåser indsamlet og sorteret, og materialerne solgt til genanvendelse. Sidste år kom der 1,7 mia. flasker og dåser retur, og det sparede kloden for udledning af 178.000 tons CO2.
Også pant på genbrugspladsen
Målet er at gøre pantsystemet endnu mere bæredygtigt og få flere flasker og dåser genanvendt. På længere sigt kan netværket udbygges yderligere, hvis interessen for pantstationerne fortsætter, og Dansk Retursystem ser gerne, at pantstationerne bygges i forbindelse med landets genbrugspladser. Erfaringerne fra de nuværende fem pantstationer, der ligger i forbindelse med en genbrugsplads, er nemlig rigtig gode:
”De pantstationer, der ligger ved en genbrugsplads, har haft den største succes. Det giver god mening for brugerne at komme af med store mængder pantemballager, når man alligevel skal på genbrugspladsen med sit haveaffald, malingrester eller gamle fjernsyn. Mange forbinder det at pante med indkøbssituationen, men vi vil gerne give endnu en mulighed, så man også kan aflevere pant, når man afleverer affald til genbrug,”siger Lars Krejberg Petersen.
Fakta: Sådan fungerer de nye pantstationer
- Du hælder flasker og dåser ned i en tragt i maskinen.
- Maskinen optæller panten og udbetaler pengene på dit Dankort indenfor en bankdag.
- Flasker og dåser komprimeres så de fylder mindre, når de transporteres videre til genanvendelse.