Billedserie: Veloplagt minister åbnede Carmen udstilling

”I dag markerer vi en af de største og mest skelsættende epoker i dansk ligestillings historie, nemlig Carmen Curlers som nu kommer på museum."

Billedserie: Veloplagt minister åbnede Carmen udstilling
Transport- og ligestillingsminister Trine Bramsen (S) satte sig til rette bag Arne Bybjergs skrivebord, her sammen med museumsdirektør Eskil Vagn Olsen og borgmester Martin Damm (V). Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

En veloplagt transport- og ligestillingsminister Trine Bramsen (S) klippede den røde snor sammen med borgmester Martin Damm (V) fredag eftermiddag og åbnede den store udstilling på Kalundborg Museum om Carmen Curlers.

Det er den største udstilling Museum Vestsjælland nogensinde har afholdt, udstillingen om industrieventyret Carmen Curlers i Kalundborg.

En lang række af tidligere medarbejdere og andre gæster var fredag eftermiddag inviteret til åbningen, som startede med taler i Kalundborghallen.

Carmenfabrikken blev en katalysator for kvindefrigørelse og nye familiemønstre i Vestsjælland. Og lige netop det emne kom Stine Bramsen ind på i sin tale.

”I dag markerer vi en af de største og mest skelsættende epoker i dansk ligestillings historie, nemlig Carmen Curlers som nu kommer på museum. Det var længe før vaskemaskinen, tørretumbler og måltidskasser,” sagde Trine Bramsen bl.a. i sin tale og fortsatte,

”Ikke nok med det, så repræsenterer Carmen Curlers også kvinderes indtog på det danske arbejdsmarked i en sådan grad at det aldrig må gå i glemmebogen. Det er en vigtig historie at fortælle.”

Også borgmester Martin Damm var blandt talerne til de mange inviterede gæster, han sagde bl.a.:

”Kalundborg har faktisk siden krigen været vant til store virksomheder som opstod i kølvandet på skibsværftets kollaps, Asnæsværket, raffinaderiet, Bukh motorfabrik bare for at nævne nogen af dem. Arne Bybjerg viste med Carmen Curlers, at det godt kan lade sig gøre at drive en stor industrivirksomhed på Vestsjælland baseret på lokal arbejdskraft. Kvinderne kom for alvor ind på arbejdsmarkedet.”

Efter åbningstalerne var der bustransport til Kalundborg Museum i en af de gamle ikoniske Carmen Busser.

På Kalundborg Museum klippede transport- og ligestillingsminister og borgmesteren den røde snor og erklærede udstillingen for åben, og det er den for øvrigt de næste tre år, hvor der ventes mange tusinde gæster til Kalundborg Museum.

Trine Bramsen fik en guidet tur rundt i udstillingen hvor hun både oplevede ’den hellige gral’, gryden hvor Arne Bybjerg smeltede sin voks, og Bybjergs kontor. Her satte ministeren sig i Bybjergs kontorstol og dvælede ved den gamle skrivemaskine og drejetelefon.

Trine Bramsen satte sig også ved et af arbejdsbordene i ’fabrikken’ sammen med museumsdirektør Eskil Vagn Olsen, for at sætte curlere ned i de bokse som varmede curlerne op. 

Udstillingen på Kalundborg Museum fortæller om Arne Bybjerg og den indimellem problematiske tilblivelse af den nu kendte curler. Kalundborg Museum dykker både ned i selve den tekniske løsning, men kigger også på den ukuelige Bybjerg, der på trods af afbrændt hår hos testmodellerne troede på produktet indtil det egentlige gennembrud.

Derfra besøger man fabrikken og nogle af de mange mennesker, der har arbejdet her – fra den stærke fagforeningskvinde og kvinderne ved maskinerne og dekoratøren, der skabte det banebrydende kassedesign og logo. Det logo og den markedsføring, der med ét var med til at sætte Carmen Curlers på verdenskortet og som noget nyt fokuserede på den drøm, der blev solgt, i stedet for selve produktet.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med en række tidligere Carmen medarbejdere som fortæller historien på en række skærme der er opsat i udstillingen.

Fokus på krøller i efterårsferien

Udstillingen om Carmen Curlers er åben for publikum fra i morgen lørdag d. 15. oktober og samtidig har alle børn mellem 6 og 12 år mulighed for at få sat hår med Carmen Curlers i den midlertidige hårsalon på museet i hele efterårsferien, der løber fra den 15. – 22. oktober.

”Vi har allieret os med studerende fra frisørskolen, som hjælper børn og deres medfølgende voksne med at sætte hår med Carmen Curlers på børnene,” siger Lene Hadsbjerg, der er museumsinspektør for nyere tid.

Del