Hejrerne i Åmosen
Naturfotograf, Ole Agerbæk, var forleden en tur i Åmosen, nord for Tissø, hvor han fotograferede en stor flok hejre. Foto: Ole Agerbæk.
Er man fugleinteresseret og kan lide at opholde sig i naturen, er Åmosen et godt bud. I øjeblikket kan man være heldig at se en stor flok hejre i Åmosen, hvilket naturfotograf, Ole Agerbæk netop har set - og taget en masse fine billeder af.
Det lyder som et eventyr for børn, men er et virkeligt stykke naturhistorie. Lille Åmose, nord for Tissø, huser i øjeblikket en meget stor flok hejre, ca. 150 Fiskehejre, og ikke mindst en lille snes Sølvhejre.
Den store grå Fiskehejre er formodentlig kendt af de fleste, almindelig som den er over hele landet. Derimod er Sølvhejren en sjælden fugl i Danmark. Men meget tyder på, at det er ved at ændre sig. Sølvhejren har gennem flere år spredt sig op gennem Vesteuropa, og i 2014 ynglede et par på Saltholm, formodentlig det første danske par. I 2017 ynglede fire par i Vejlerne i Nordjylland. Den har formodentlig udvidet sit yngleterritorium mod nord både på grund af klimaændringerne, samt en generel bedre forståelse af, at vi skal passe på vores vådområder, hvor hejrerne finder deres føde.
Den store flotte hvide Sølvhejre med det tydelige store dolklignende gule næb, er en fantastisk fugl at få øje på. Har man lyst til en søndagsudflugt, kan man fx tage en tur til Lille Åmose, og se efter de fine fugle. Lille Åmose er et fantastisk område at besøge, der er altid noget at kigge på. Udover Hejrerne, var der også flere Havørne, en del Røde Glenter og en masse andre fugle.