AnnonceLuk annonce
Biogasanlæg lugter af rådne æg

19-09-2018

Driftchef på Kalundborg Bioenergi, Erik Lundsgaard arbejder på højtryk på at løse lugtgenerne. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

En ram lugt af rådne æg har i den sidste tid ramt Kalundborg, lugten stammer fra biogasanlægget Kalundborg Bioenergi, som arbejder på højtryk på at løse problemet.

Rigtigt mange borgere har bemærket den ramme lugt af rådne æg, som i et stykke tid har kunnet lugtes i Kalundborg midtby. Lugten stammer fra det nye biogasanlæg, Kalundborg Bioenergi, som er opført ved siden af Asnæsværket.

Lugten skyldes en række udefra kommende ting som har drillet, men der arbejdes på højtryk på at løse problemet, for det er slet ikke meningen at man skal kunne lugte et biogasanlæg, oplyser Kalundborg Bioenergi.

”Vi lægger os fladt ned, det har ikke været godt nok, men der har bare været en række udefra kommende ting som har drillet,” siger driftschef på Kalundborg Bioenergi, Erik Lundsgaard, og fortsætter,

”Vi har arbejdet med en række forskellige tiltag for at løse problemet, men nu er vi nødt til at genstarte fire store biofiltre som skal rense svovlbrinten (lugter af rådne æg) ud af gassen, og det starter vi på i morgen (i dag onsdag), og så skulle problemet gerne være løst. Biofiltrene er helt magen til dem vi har på andre anlæg rundt om i landet, og der har vi ingen problemer, derfor er vi også sikre på at alle lugtgener forsvinder her, under normal drift skal sådan et anlæg slet ikke lugte.”

Det stor biogasanlæg blev startet op omkring 1. marts, hvor der blev fyldt biomasse på de tre gange 9500 kubikmeter store reaktorer. I den forbindelse er det helt normalt at der kan være lidt lugtgener, men derefter har biogasanlægget kørt nogenlunde tilfredsstillende frem til omkring sommerferien, forklarer Erik Lundsgaard.

”Lige efter sommerferien leverede en af vores leverandører af biomasse en mindre mængde end aftalt på grund af et set up, og lige netop den type biomasse fra den leverandør binder svovlbrinterne rigtigt godt, det betød at koncentrationen af svovlbrinte steg voldsomt, og det væltede den biologi som er i de fire store biofiltre,” forklarer driftschefen.

Fyraftensmøde

Kalundborg Bioenergi har fået en række af klager fra naboer, især fra beboerne omkring Lerchenborgvej, som har været hårdt plaget af lugtgenerne.

”Vi er møg kede af det, men det er bare fakta, nu genstarter vi de fire biofiltre og håber så at lugten af svovlbrinter forsvinder inden for ganske kort tid, og så inviterer vi efterfølgende alle naboerne til et fyraftensmøde hvor vi vil fortælle om biogasanlægget og servere en sandwich og en øl eller vand,” siger Erik Lundsgaard.

Biogasanlægget Kalundborg Bioenergi er ejet af Bigadan og Ørsted, og producerer omkring 40.000 kubikmeter naturgas i døgnet. Målsætningen er at levere 20 millioner kubikmeter naturgas om året.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0