AnnonceLuk annonce
Ikke blot et job, men en livsstil

10-02-2018

Marianne Madsen (th) og Gitte Madsen er i gang i køkkenet i Medborgerhuset. Foto: Gitte Korsgaard

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Det er en livsstil. Marianne Madsen, der er daglig leder i Kalundborg Medborgerhus, bruger nemlig rigtig meget af sin tid i netop Medborgerhuset. Det har hun gjort de sidste 12 år, og hun elsker det.

Udover daglig leder af Kalundborg Medborgerhuset, Marianne Madsen, er også Gitte Madsen og Bo Andersen en del af det faste team, der hver dag bruger sin tid på at gøre noget for andre mennesker. Mennesker, der måske ikke alle har det lige let, og som har forskellige udfordringer her i livet, eller mennesker, der er ensomme. I Kalundborg Medborgerhus er alle nemlig velkomne, og de favner bredt.

”Dengang jeg startede i jobbet, for 12 år siden, var der ikke så travlt som i dag. Medborgerhuset startede jo egentlig for 32 år siden som et kulturtilbud i Kalundborg Kommune. Der var værksted, hvor vi lavede alle mulige ting, men dengang lavede vi fx ingen mad her. Det kom til senere et par gange om ugen, men dengang var alle også frivillige, den første, der blev ansat, var vidst i 1991/1992,” fortæller Marianne Madsen, mens hun drikker en tår af sin kaffe i køkkenet i Medborgerhuset.

I 1986 påbegyndte man et beskæftigelsesprojekt, der betød, at man nu ville lave kulturtilbuddet til et egentligt medborgerhus i Kalundborg.

Der havde været en periode med flere ledere, og da de slog en stilling op, søgte jeg den, fordi jeg, lige siden jeg satte mine ben i huset for første gang flere år tilbage, vidste, at her kunne jeg arbejde. Jeg kunne rigtig godt lide energien i huset, og følte mig hjemme,” siger Marianne Madsen og smiler.

Der kom ikke så mange i Medborgerhuset dangang, som der gør i dag. I dag kommer der mellem 100 og 150 mennesker til spisning ved frokosttid hver dag fra mandag til lørdag. Derudover serverer Medborgerhuset også morgenmad, hvor der kommer mellem 10 og 20 personer hver dag. Om aftenen er der åbent i huset én gang om ugen, hvor man spiser rester fra hele ugen.

En anden slags symbiose

Intet går til spilde. Mad, der ikke bliver spist, bliver til ’restemad’, og de forskellige hjælpeorganisationer og foreninger i kommunen, hjælper hinanden med de forskellige ting, man måtte mangle de forskellige steder

Jeg tænker altid på det som en anden slags symbiose, end den vi allerede kender i Kalundborg mellem industrierne. Her går intet til spilde, og vi hjælper hinanden, når vi mangler ting. Får vi fx noget babytøj ind her, giver vi det videre til Mødrehjælpen, mangler vi noget tøj, får vi det fra Røde Kors osv.,” siger Marianne Madsen, der påpeger, at også flere supermarkeder i byen er flinke til at give mad, når de alligevel skal af med det, inden sidste salgsdato.

”Føtex giver os ofte rigtig mange gode ting, og her op til jul og nytår fik vi også en masse af både det ene og det andet, og det hjælper os meget. 1.Juledag holdte vi fx ekstra åben, fordi vi havde så meget mad fra Føtex, at vi kunne servere gratis middag for alle,” fortæller hun.

Favner alle

I Medborgerhuset i Kalundborg er der plads til alle slags mennesker. Dem der ikke er gode til at klare sigs selv, dem der er psykisk syge, dem der har et alkohol- og/eller stofmisbrug, dem der er ensomme og dem, der har lyst til at komme forbi, bare fordi. Der kommer mænd, der kommer kvinder. Nogle er i 20’erne, andre i 90’erne.

”Fællesnævneren er, at vi skal have højt til loftet. Men der er regler. Man skal opføre sig ordentligt, ingen stoffer og ingen alkohol. Men alle er velkomne, og vi oplever faktisk ofte, at mange føler sig ensomme derhjemme, hvis man ikke har familie, og der er flere, der er alene, end man tror. Hos os føler de sig trygge, og derfor kommer de her. Her er også nogle at tale med, og mange får venner, og er pludselig så ikke alene længere, fortæller Marianne Madsen og fortsætter:

”For nogle bliver vi de nærmeste pårørende, det skal man huske på, når man selv har familie og venner.”

Et hus fyldt med aktiviteter

Juleaften var Marianne Madsen også på job. Hun lavede mad til 82 mennesker, der kom og fejrede jul i Medborgerhuset, hvor maden i øvrigt er gratis denne dag, da Lions Kalundborg hvert år betaler.

Medborgerhuset tager også på forskellige ture, fx skal de i år til Normandiet med bus. Derudover arrangerer støtteforeningen også ture til Knuthenborg Safaripark, KAT (Kalundborg Amatør Teater) og Røsnæs, og der er foredrag i huset, ligesom der er strikkeklub torsdag aften, hvor en masse damer strikker til julekurvene, som hvert år bliver givet ud til rigtig mange mennesker.

Mindre tabu i dag

Der er mange flere, der benytter sig af tilbuddene i Medborgerhuset i dag end for blot ti år siden. Hvad årsagen er, er lidt uklar, men meget kunne tyde på, at der dengang var lige så mange, der var ensomme og havde diverse problemer, som i dag. Men dengang var det et større tabu at komme i et medborgerhus, end det er i dag, og derfor sad flere nok hjemme ensomme og alene.

”Måske har folk ikke været så oplyst omkring stedet, som de er i dag, og det var nok også mere tabubelagt dengang, hvor vi i dag er blevet bedre til at favne den slags. Jeg er jo selv blevet klogere,” fortæller Gitte Madsen, der har arbejdet i medborgerhuset de sidste ti år, men som inden da aldrig havde sat sine ben i huset, og faktisk var lidt bange for de folk, der kom der.

”Hvilket jo er noget sludder. Det er de sødeste og rareste mennesker, vi har her i huset,” understreger hun.

Gik ikke uden frivillighed

I alt er der ca. 8-10 frivillige plus støtteforeningen, og fire er ansat i ordinær, derudover er der også mennesker ansat i puljejob samt praktikanter, så omkring en 20 mennesker er i gang i Kalundborg Medborgerhus. I Støtteforeningen er der langt over 100 medlemmer, der samler penge ind til aktiviteter i medborgerhuset.

Medborgerhuset er i øvrigt under renovering. Man er i gang med 1. Salen, hvor der bl.a. kommer nye møbler i næste uge, og køkkenet skal også snart have en tur, og skulle gerne stå færdig den 1. april i år.

”Vi har aldrig haft nye møbler her før, så vi glæder os, også til det nye køkken, hvor der bliver lavet meget mad til mange mennesker,” siger Marianne Madsen.

Åbningstider i Kalundborg Medborgerhus:

Alle hverdage kl. 8-14

lørdag kl. 8 13.30

Onsdag i vinterhalvåret er der åbent til kl. 19, og hver anden søndag, hvor der er brunch.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0