Video: Stor medieopmærksomhed for ´Soldiers of Odin´

Video Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk  

I dag kl. 13 afholdte foreningen ’Soldiers of Odin’ møde i Kalundborghallerne, hvor ca. 20 personer var mødt op. Mødet omhandlede, hvorvidt man skal stifte en afdeling i Kalundborg. Foreningen med navn fra en nordisk gud er kendt i flere andre europæiske lande for at være en højreekstremistisk gruppe, og derfor har gruppen, allerede inden deres møde i dag, mødt stor modstand fra mange kalundborgensere. Pressen var imidlertid nægtet adgang til mødet til trods for, at sagen har stor medieopmærksomhed fra alle landsdækkende medier.

Pressen, der ellers var mødt talstærkt op fra flere af de store landsdækkende medier, havde ingen adgang til mødet, men fangede dog talsmanden for ’Soldiers of Odin’ til et par spørgsmål efterfølgende.

Arne Andersen, der er talsmand for ’Soldiers of Odin’ gik meget op i at fortælle pressen, at foreningen i Danmark netop ikke er højreekstremistisk. At alle, uanset hudfarve og religion, er velkomne i foreningen, så længe de overholder foreningens regler.

”Vi havde bl.a. en med i dag, der ikke var etnisk dansk, og det er jeg meget glad for, fordi det netop viser, at vi ikke er efter nogle bestemte grupper. Vi vil bare gerne være med til at skabe tryghed. Det handler om det lille ord på syv bogstaver,” siger han.

På spørgsmålet om, hvorfor man ikke har valgt at ændre navn, når flest mennesker associerer dem med højreekstremistiske grupper, svarer Arne Andersen, at det havde man også overvejet, men nu har de navnet, og de vil kæmpe for, at folk forstår, at de ikke er højreekstremistiske.

”Vi er hverken højreekstremistiske, racister, politisk orienteret af nogen art eller en voldelig forening. Vi vil bare gerne have, at det er trygt for alle at opholde sig i det offentlige rum, primært om aftenen og i nattelivet, hvor det ofte er der problemerne er. Mange menneskers syn på os er helt misforstået,” siger han.

Selvtægt eller civil ret?

Arne Andersen fortæller også, at man som ’Soldier of Odin’ vil gribe ind og bruge sin civile ret til fx at anholde personer, hvis det bliver nødvendigt.

”Vi vil selvfølgelig også ringe til politiet, ellers giver det jo ikke rigtig nogen mening. Men vi vil ikke se på, at nogen bliver overfaldet eller lign., så handler vi. Men vi vil selvfølgelig forsøge at tale med dem og skille dem ad, hvis de fx slås. Vi er ikke en voldelig gruppe,” understreger han.

En mulig lokalafdeling

Arne Andersen kunne endnu ikke svare på, hvorvidt der bliver stiftet en lokalforening i Kalundborg, eller om de kommer til at høre under Vestsjælland til at begynde med. Uanset kræver det 15 mand for at starte en afdeling op.

”Vi er blevet bedt om at komme herud, fordi flere borgere har udtrykt deres bekymring for trygheden i bl.a. nattelivet i Kalundborg, bl.a. pga. manglende politi. Hvorvidt der er brug for det, var jo netop, hvad vi skulle afklare på mødet i dag. Og at pressen ikke måtte være med, var nu ikke fordi, vi havde noget at skjule, men flere af de fremmødte spurgte til, om det var muligt, at vi kunne snakke uden pressens tilstedeværelse, og det imødekom vi,” siger han.

Asylcenter har ikke relevans

Ifølge Arne Andersen har det kommende asylcenter i Kalundborg ikke noget at gøre med, at de overvejer at komme til byen som forening.

”Vi vil skabe tryghed for alle, og alle skal behandles ens, men selvfølgelig skal de opføre sig ordenligt, ligesom alle andre. Men om man hedder Fatima eller Jette,  Ibrahim eller Jens, så skal man have hjælp, hvis man fx bliver forulempet, overfaldet osv.,” siger han.

Ingen lokalpolitikere  var mødt op til mødet. Flere har dog allerede i pressen meldt ud, at de ikke støtter en sådan forening, og heller ikke byder dem velkommen i Kalundborg. Ligeledes dukkede heller ikke andre modstandere af foreningen op til mødet i dag.

Del