AnnonceLuk annonce
Et nyt hus i julegave

25-12-2019

5. og 6. klasse på Kalundborg Friskole laver julegaver af genbrug, som de sælger for at samle ind til et nyt hus til en hjemløs børnefamilie i Burundi.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Eleverne i 5. og 6. klasse på Kalundborg Friskole er i år særligt optaget af at få lagt en helt bestemt julegave under juletræet. De er nemlig gået sammen om at lave julegaver af genbrug, som de sælger for at samle ind til et nyt hus til en hjemløs børnefamilie i Burundi.

Eleverne i 5. og 6. klasse på Kalundborg Friskole er enige om, at det er fint at kunne gøre andre mennesker glade, hvilket de i de to klasser forhåbentlig er i fuld gang med, og som et par af drengene siger, er det ikke kun dem i Burundi, der får noget ud af det. 

”På denne måde laver vi nogle ting, der også glæder vores familier,” siger Mikkel.  ”Ja, det er ikke som, når man bare giver penge,” supplerer Laurits, og Amalie: ”Det er godt, at vi kan købe et helt hus ved at lave ting af genbrug. Og så støtter vi også miljøet.”

Der bliver arbejdet  på glorien til en genbrugsengel. Den bliver lavet af papiret fra en kasseret bog. Klassen er i dag forvandlet til gaveværksted, hvor der bl.a. fremstilles fyrfadslysestager af sodavandsdåser, julepynt af kasserede bøger, slikskåle af lp-plader og meget mere.

Projektet er blevet til i samarbejde med Nødhjælpsorganisationen ADRA Danmark og Folkekirkens Skoletjeneste. ADRA Danmark har siden 2006 bygget over 10.000 børnefamiliehuse i Burundi med støtte fra bl.a. Danida og en række danske virksomheder.

”For os, som lærere, er det et vigtigt projekt, fordi det får eleverne til at forstå, hvilken positiv forskel, de allerede nu kan gøre for at skabe en bedre verden. Gennem samarbejdet med sponsorer, skoletjeneste og nødhjælpsorganisation oplever de også, at de som elever i skolen er en vigtig brik i den store verden uden for skolen,” fortæller historielærerne Bodil og Helle.

Samtidig fortæller de to lærere, at det har været en fin måde at formidle viden om et forholdsvis ukendt område, Burundi og Rwanda, om hutuer og tutsier og om baggrunden for konflikten mellem stammerne. Frank Rechter fra Folkekirkens Skoletjeneste, der har god kendskab til området, holdt indledningsvist et foredrag for de to klasser, der er med i projektet. 

Familierne, der får husene, har boet i flygtningelejre i nabolandene Tanzania og DR Congo, men har ingen steder at bo, når de sendes tilbage til Burundi. Derfor har ADRA Danmark udviklet et koncept, hvor danskere kan købe et hus til en hjemløs børnefamilie for kun 5.895 kr. Familien bygger så vidt muligt selv huset med hjælp fra andre i landsbyen. 

”Projektet er sikret succes. Skulle der mangle et beløb for at nå op på de 5.895,- som et hus koster, så dækker Folkekirkens Skoletjeneste det manglende beløb,” fortæller Helle Møller Poulsen.

Når huset er bygget, glæder både elever og lærere sig til at modtage et billede af familien foran boligen, samt en hilsen som tak for den store gave. Et billede, der skal hænge i klasserne og minde både børn og voksne om, at sammen kan man skabe en bedre verden.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 0