AnnonceLuk annonce
Tissø Vikingemarked fejrer 10 års jubilæum

04-09-2019

Weekenden den 5./6. oktober fejrer Tissø Vinkingemarked 10 års jubilæum.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Tissø Vikingemarked kan i år fejre 10 års jubilæum, og det gør de med et stort program den 5.-6. oktober. Her vil man afsløre runesten, programmet er udvidet, og der blændes op for stort ildshow om aftenen.

Tissø Vikingemarkeds jubilæumsgave til sig selv bliver en stor og flot runesten med inskription og ornamenter, når der i år holdes 10 års jubilæumsmarked i weekenden den 5. og 6. oktober. Det bliver et jubilæumsmarked med ægte vikingestemning, og et udvidet program for de tusindvis af gæster, der igen i år ventes til markedet.

Runestenen er i øjeblikket ved at blive ristet af en professionel runerister. Han vil færdiggøre stenen på markedets første dag, når afsløringen af stenen, der opstilles ved Fugledegård Vikingecenter, har fundet sted den 5. oktober klokken 11.30. Afsløringen foretages af Bertel Haarder, formand for Folketingets kulturudvalg.

Et af de nye tiltag i år bliver bueskydning fra hesteryg. Et indslag med fart over feltet. Jeamaine Enevoldsen vil vise, hvilke færdigheder en bereden bueskytte skal beherske. Der bydes sædvanen tro i dagtimerne på et omfattende aktivitetsprogram med drabelige vikinge-kampe, fredelige markedsboder, musik, underholdning og stemning. Der optrædes begge dage med historier fra den nordiske mytologi om guders dåd og udåd. Der demonstreres våben og kamp i vikingetiden med fremvisning af krigens værktøjer og fortællinger om dem.

I indslaget »Kæmp som en viking« er der krigsleg for børn og voksne. En hærkamp med bløde våben. »Se, om I kan få skjoldmuren til at holde, når fjenden vælter ind over jer. Lad spyd stikke, økser hugge og sværd skære«, lyder opfordringen til en sjov og drabelig kamp.

Ildshow i efterårsnatten

På sidste års marked fik publikum for første gang adgang til vikingelejren om aftenen. Det blev en stor succes, og igen i år bydes på et særarrangement den ene aften. Her bliver der mulighed for at gæste vikingelejren med de mange vikingetelte og slentre ad stierne i skæret af fakler og bål, høre musik og lytte til vikingefortællinger. Aftenprogrammet om lørdagen bliver en helt speciel oplevelse. »Dragonflies« - syv unge ildkunstnere - byder på et forrygende ildshow i skumringstimerne i vikingelejren. 

Tissø Vikingemarked tiltrækker vikinger i hundredvis og markedsgæster i tusindvis. Markedet er en af de helt store begivenheder på Sjælland. Området, der i 500 år var bosted, kongsgård, kulsted og handelsplads, kommer til at syde af liv. 70-80 vikingetelte bliver slået op, og i de talrige boder overalt på området får gæsterne et indblik i de rigtige vikingers verden mange århundreder tilbage i tiden. Der smedes, spindes, koges, fremstilles dragter, våben, lertøj og meget mere.

Der er lagt op til to spændende dage for både voksne og børn. Dage spækket med aktivitet med et righoldigt program. De tilrejsende vikinger slår boder op. Der handles. Der spises. Der drikkes. Krigeriske vikinger går i kamp mod hinanden i drabelige sværdkampe. Man kan se vikingeskibet »Frigg« i søen og på land som noget nyt vikingeskibet »Røskva«. Der vil på markedet være flere end 200 tilrejsende og lokale vikinger i vikingedragter.

Krigertræning og film

Her på vikingemarkedet på det naturskønne område ned til Tissø får børnene mulighed for krigertræning, for deltagelse i vikingelege og for at skyde med bue og pil. De får også lejlighed til at brænde runer i træ, flette et armbånd og få lavet en vikingefrisure. Undervejs kan man stille sulten i vikingemad, og lækkersulten kan klares med lækre kager og bålpandekager. På markedet kan man møde får og geder, male mel på stenkværn, kæmpe mod en rigtig viking, fremstille smykker og læderarmbånd, spinde uldtråde, væve og slå mønter, se Tissø-ringen og lytte til musikgruppen »Virelai«. I vikingetiden boede en lokal konge ved Tissø. Markeringer på engen viser, hvor kongsgården lå, og på Fugledegård fortæller udstillingen »Kongsgård og kultsted - vikingerne ved Tissø« gennem film, lyd og billeder om stedets vigtige betydning.

Tissø Vikingemarked finder sted den 5./6. oktober. Begge dage er der vikinge-aktiviteter i tidsrummet klokken 10-16, og et særarrangement med ildshow den 5. oktober klokken 19-21.30. Vikingemarkedet finder sted ved Fugledegård Vikingecenter på Bakkendrupvej 28 i Store Fuglede. Der betales særskilt entré til aftenarrangementet, oplyser arrangørerne.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0