AnnonceLuk annonce
Man har aldrig helt fri

22-06-2019

Mette Thisgaard (tv) og Christina Nunes holder, i samarbejde med Brian Sønder Andersen fra Kino Den Blå Engel, foredrag om at være forælder til et barn med en kronisk sygdom samt, hvordan det er at leve med en kronisk sygdom som barn, teenager og voksen. Foto: Gitte Korsgaard

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Torsdag den 14. november er Diabetesdag. En dag, der i de sidste mange år er blevet markeret med Diabetesløb i Kalundborg, men i år bliver dagen ydermere markeret ved, at Mette Thisgaard og Christina Nunes holder foredrag i Kino Den Blå Engel. Foredraget handler om at være forælder til et barn med en kronisk sygdom, men det handler også om at være barn, teenager og senere voksen og leve med en kronisk sygdom.

Mette Thisgaard fra Kalundborg har i flere år tænkt på, hvad hun kunne gøre for at hjælpe andre, der står i en situation lig hendes egen – en hverdag med et kronisk sygt barn, hvor der hver dag er mange udfordringer som andre ikke, herunder heller ikke systemet, altid tænker på. Hun har styr på meget mere i dag, men hun ved, hvordan det er at stå med følelsen af, at man ikke kan få den rette hjælp.

Thilde-Mai Kull Thisgaard fylder snart 12 år, og hun har levet med diabetes siden hun var bare to år. Som 4-årig fik hun også konstateret cøliaki (glutenallergi). Det betyder i det store hele en, til tider, anderledes hverdag for hende, men også familien omkring hende. ”Thilde-Mai har diabetes, Mette.”  Således lød beskeden til Thilde-Mais mor, Mette Thisgaard på Holbæk Sygehus, da de var blevet hasteindlagt med en meget syg lille pige tilbage i oktober 2009.

Vil gerne hjælpe andre

Beskeden om en sygdom, der aldrig forsvinder lige meget, hvor meget man ønsker eller forbander den væk. Diabetes er en kronisk sygdom, som mange -  også børn – må have som følgesvend et helt liv. For nogle lyder diabetes måske ikke så alvorligt, men diabetes er en alvorlig sygdom, som desværre også kan betyde andre alvorlige følgesygdomme, hvis man ikke passer på.

”Jeg har gået og syslet med tanken om at holde foredrag om vores situation i mange år efterhånden, og nu har Thilde jo faktisk 10 års jubilæum, hvis man kan sige det om den slags. Men jeg besluttede i hvert fald for nylig, at nu ville jeg formidle tingene videre. Fortælle om, hvad det vil sige at have et kronisk sygt barn. Hvad det vil sige at leve med, at ens barn har diabetes. Jeg bliver hele tiden spurgt til råds om mange ting, fordi vi efterhånden har været i det her i mange år, og tænkte derfor, at det kunne være en god idé at formidle den viden lidt ud,” siger Mette Thisgaard.

Men det er ikke kun vinklen fra en forælders øje, det er også set fra et barn, en teenager og voksen, der fortæller, hvordan det er at leve med en kronisk sygdom. Christina Nunes på 28 år fik nemlig konstateret diabetes, da hun var ti år, og har således levet med en kronisk sygdom i 18 år.

Mette Thisgaard fortæller, at det skal opfattes som et opråb, fordi der står så mange forældre med et kronisk sygt barn, og ikke ved, hvor de skal få hjælp henne til både det ene og det andet. Hun vil gerne hjælpe andre, fordi hun selv har følt afmagten, fx da hendes datter fik konstateret diabetes, og dagplejermoderen ikke længere kunne have hende, og der ikke var andre institutioner i Kalundborg, hvor hun kunne være pga. af sin sygdom. Mette Thisgaard måtte derfor selv holde fri fra job i to måneder, indtil man fandt en løsning.

”Min datter har diabetes, men kronisk sygdomme er mange ting, men fælles for at have et barn med en kronisk sygdom er bl.a. følelserne og afmagten. Der er hele tiden noget.Man har aldrig fri, når man har et kronisk sygt barn, jeg har altid min tlf. på mig uanset, hvad jeg laver eller, hvor jeg er,” siger hun.

At leve med en kronisk sygdom

Christina Nunes opfatter også initiativet som en hjælp til andre i lignende situation, fordi hun netop ved, hvor svært det kan være at leve med en kronisk sygdom.

”Jeg har levet med en kronisk sygdom som barn, teenager og nu voksen, og det giver god mening at fortælle lidt om. Problemerne skal italesættes, ligesom det er vigtigt at vide, hvor man kan få hjælp henne. Derudover er det vigtigt at huske på, at mange ting er ens for forældre til et barn med en kronisk sygdom, uanset om barnet har diabetes eller en anden kronisk sygdom,” fortæller Christina Nunes.

Udover Mette Thisgaard, der fortæller som forælder til et barn med kronisk sygdom og Christina Nunes, der fortæller om, hvordan det er at have en kronisk sygdom som barn, teenager og voksen, kommer også overlæge på Børneafdelingen på Holbæk Sygehus, Annie Ellermann og fortæller samt giver lidt praktisk information. Endvidere vil Kvickly være til stede med en bod, hvor de bl.a. viser deres store udvalg med specialkost til fx glutenallergikere, og Diabetesforeningen Kalundborg vil være der til at svare på spørgsmål, og man kan fx få målt sit blodsukker også.

Billetsalget til foredraget, der foregår på Diabetesdagen den 14. november 2019 kl. 19.30, vil begynde den 15. juli. På Kino Den Blå Engels hjemmeside samt i biografen.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0