AnnonceLuk annonce
Fine detektorfund i Kalundborg

14-04-2019

Denne næbfibel (sikkerhedsnål) har været båret af en kvinde i yngre germansk jernalder (ca. år 550 – år 750). Bemærk de meget fine stempler. Foto: Museum Vestsjælland.

kontakt@tv-kalundborg.dk

Søndag den 28. april viser arkæolog Kirsten Christensen nye detektorfund fra Kalundborg frem på Kalundborg Museum. 

Stumper af fibler, vægtlodder, beslag, perler, dele til sværd, borgerkrigsmønter, perler og hængesmykker er bare nogle af de genstande fra yngre jernalder, vikingetid og middelalder (tiden ca. 400 – ca. 1350), som museumsinspektør, arkæolog Kirsten Christensen og to lokale detektorfolk viser den 28. april på Kalundborg Museum. 

Detektorfolk spiller afgørende rolle 

Fælles for genstandene er, at de er fundet af detektorfolk i Kalundborg Kommune. De tunge landbrugsmaskiner og tilførslen af kunstgødning betyder, at oldsagerne i pløjelaget løbende bliver nedbrudt og går tabt, hvis de ikke bliver fundet og sikret for eftertiden. Her spiller de mange detektorfolk en afgørende rolle ved at finde og redde stumperne af vores fælles fortid. De fundne genstande bliver målt ind med gps, så vi med sikkerhed ved hvor på marken, de er fundet.

Kirsten Christensen har medbragt fine metalfund, der i høj grad er med til at vise og afspejle det datidige samfund. Vægtlodder, klædeplomber, mønter og afklip af sølvmønter dokumenterer, at lokale folk har handlet med hinanden og måske også med tilrejsende. Tenvægte viser, at folk har produceret tråd og måske også vævet stof som en del af hverdagslivet dengang. De mange fibler viser, at dragtmoden skiftede gennem tid i Kalundborgområdet ligesom i resten af landet. 

Detektorfundende vises frem på Kalundborg Museum af Kirsten Christensen og 2 detektorførere fra området søndag den 28. april kl.13 - 15.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0