AnnonceLuk annonce
Mulighederne som elev er mange

04-03-2019

Der er mange muligheder som elev i Kalundborg Kommune. Her fra venstre: Christian Andersen, Mike Nielsen og Rasmus Jakobsen, der alle er i lære som anlægsgartnere. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

At være elev i en kommune er mange ting. Hos Kalundborg Kommune har man elever i de forskellige afdelinger, hvor arbejdsopgaverne er vidt forskellige. Men mange unge kender slet ikke mulighederne som elev ved kommunen.

Hos Kalundborg Kommune vil man gerne, at flere unge mennesker ved, hvad mulighederne er som elev hos dem, men de oplever desværre, at mange unge ikke ved, hvor mange muligheder der i virkeligheden er som elev ved kommunen. Kalundborg Kommune er faktisk en organisation, der uddanner elever inden for en bred række af fagområder. Pt. er der ansat 78 elever inden for forskellige områder. 

Christina Andersen er 24 år, og har i de sidste halve år været i lære som ernæringsassistent hos Madservice i Kalundborg. Hun bliver færdig i 2021, efter tre år, hvor hovedforløbet er hos Madservice.

”Jeg elsker at lave mad, og har altid gjort det. Men arbejdet som fx kok virker ikke så tiltalende af flere årsager. Derudover kan jeg godt lide, at jeg via min uddannelse får viden om kost på en helt anden måde end, hvis jeg havde valgt at gå i lære som fx kok, men jeg var ikke klar over til at begynde med, at det var en mulighed,” fortæller Christina Andersen.

”Vi har faktisk haft elever lige siden vi begyndte for 14 år siden. Problemet er at de unge ikke ved, at der er mulighed for en læreplads som denne, og sikkert også flere andre i kommunen. Det vil vi selvfølgelig gerne udbrede,” fortæller Hanne Munk, leder hos Madservice i Kalundborg.

Mulighederne kom med netværket

På Materielgården i Kalundborg er Mike Nielsen, Rasmus Jakobsen og Christian Andersen alle i lære som anlægsgartnere, og de holder meget af, at to dage ikke er ens, og at der er gode muligheder for at lære bredt inden for faget. Mike Nielsen er 19 år, og har været hos kommunen som elev i bare tre uger. Inden da tog han grundforløbet. Ramus Jakobsen er ligeledes 19 år, og har ligeledes været elev i Entreprenørservice, under Kalundborg Kommune, i knap et halvt år. Christian Andersen er 28 år, og har været elev i entreprenørservice hos Kalundborg Kommune i snart to år.  

Fælles for dem alle er, at de havde familie eller bekendte, der fortalte dem om mulighederne som elev hos en kommune. 

”Jeg kendte en, der fortalte om, at det her var en mulighed, ellers havde jeg nok ikke lige tænkt over det,” fortæller Mike Nielsen.

Charlotte Fredsgaard, der er driftsleder i Entreprenørservice hos Kalundborg Kommune er da heller ikke overrasket over, at mange af de unge ikke er godt nok oplyst omkring mulighederne som elev i en kommune. Hun er klar over problemet.

”Mange tror desværre, at det at være elev i en kommune kun indbefatter at sidde på kontor, og det er jo helt galt. Der er mange muligheder, og det vil vi gerne, at de unge ved,” siger hun. 

Kommunikationen til de unge skal forbedres

Både hos Madserive, på Materielgården og hos Tandplejen er man enige om, at man skal blive endnu bedre til at kommunikere ud til eleverne, hvilke muligheder, der er som elev i Kalundborg Kommune.

”For der er mange muligheder. Mange flere end, hvad mange er klar over. Vi er nu begyndt at være mere aktive i forbindelse med at fortælle skolen, at vi søger elever, så de også kan formidle det til eleverne,” fortæller Charlotte Fredsgaard.

Også Dorthe Petersen, der underviser i grundforløbet for tandklinikassistenter på EUC i Holbæk, er enig i, at der skal meget mere fokus på, hvad mulighederne er for de unge i området.

”Vi skal have meget mere fokus på at få fortalt om de uddannelser, der eksisterer i vores område allerede fra folkeskolen,” understreger hun.

Hos Kalundborg Tandpleje er 24-årig Mia Trampenberg Jensen og 22-årig Marlene Munter Hansen begge i lære som tandklinikassistenter. Marlene Munter Hansen er tidligere uddannet social og sundhedshjælper.

”Jeg stoppede primært pga. arbejdstiderne som social og sundhedshjælper, men jeg ville gerne fortsat have med mennesker at gøre, og det kan jeg som tandklinikassistent. Jeg var dog slet ikke klar over, at man kunne komme i lære herude, jeg troede faktisk, at man skulle til København,” fortæller Marlene Munter Hansen.

Også Mia Trampenberg Jensens netværk er årsag til, at hun i dag er elev hos Kalundborg Tandpleje. ”Jeg havde en veninde, der var i gang med tandklinikassistent uddannelsen, og jeg havde ikke hørt om den tidligere, men tænkte, at det måske var noget for mig, og det var det.”

Fakta

I Kalundborg Kommune kan man søge om at blive:

  • Anlægsgartnerelev
  • Pædagogiskassistentelev
  • Ejendomserviceteknikerelev
  • Entreprenør-maskinmekanikerelev
  • Ernæringsassistentelev
  • Kontorelev med speciale i offentlig forvaltning
  • SOSU-elev
  • Tandklinikassistentelev
  • Datafagteknikerelev

Kalundborg Kommune søger lige nu kontorelever med speciale i offentlig forvaltning med tiltrædelse pr. 1. september 2019.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0