Zinkdrengene – uafrysteligt teater om krigens omkostninger

Fra 1979 til 1989 deltog en million sovjetiske soldater i en altødelæggende krig i Afghanistan. Ca. 15.000 af dem blev sendt hjem igen i sorte, forseglede kister af zink, og op imod halvanden million afghanere mistede livet.

Zinkdrengene – uafrysteligt teater om krigens omkostninger
Foto: Henrik Ohsten Rasmussen

Den 20. marts på Postgården afslutter Teaterformidlingen Femkanten en lang sæson med en stor, Reumert-nomineret forestilling om hvad krig gør ved mennesker på det personlige plan. Den er baseret på Nobel- og Sonningprismodtageren Svetlana Aleksijevitjs roman, som er blevet uhyggeligt aktuel på grund af Ruslands krig i Ukraine. Et formidabelt hold på og omkring scenen giver liv til de gribende vidnesbyrd i en monumental scenografi.

Fra 1979 til 1989 deltog en million sovjetiske soldater i en altødelæggende krig i Afghanistan. Ca. 15.000 af dem blev sendt hjem igen i sorte, forseglede kister af zink, og op imod halvanden million afghanere mistede livet. Hvor den officielle udgave af krigens resultater primært er båret af beretninger om store sejre og ærefulde heltegerninger, giver forfatteren Svetlana Aleksijevitj fra Belarus de sovjetiske soldater, sygeplejersker, mødre og enker en stemme – og det er helt andre historier, de fortæller om krigen i Afghanistan; ubærlige og gribende vidnesbyrd om krigens sande væsen og dens konsekvenser for en hel generation. Svetlana Aleksijevitj modtog i 2015 Nobelprisen i litteratur ”for hendes mangestemmige værk, et monument over lidelse og død i vor tid.” Herunder også ’Krigen har ikke et kvindeligt ansigt’, som Femkanten præsentrede i sæson 2020/21.

Holdet bag forestillingen

Forestillingen havde premiere kort før invasionen i Ukraine og spillede for fulde huse på Husets Teater. De gribende vidnefortællinger om krigens ofre, både soldater og de familier, som får deres kære hjem i zinkkister, bliver uforglemmeligt levendegjort af de garvede skuespillere Marina Bouras, Charlotte Munck, Jesper Hyldegaard og Brian Hjulmann. Reumertvinderen Andreas Dawe har dramatiseret bogen og instrueret forestillingen og Marina Bouras blev nomineret for sin præstation i stykket.

Forestillingen spiller på Postgården torsdag d. 20. marts kl. 19.30. Den varer knap tre timer inklusiv en pause, hvor baren er åben. Billetter kan købes via Femkantens hjemmeside på www.5kanten.dk eller ved døren, hvis der er ledige pladser.

Del