Ydmyghed, hjerterum og ægte passion
Troen på de frivilliges ressourcer, evnen til at lede – og hjerterum for dem, der ikke har så meget, er grundpillerne bag Karina og Michael Diekelmanns succes med Madoasen for Høng og Omegn.

Af Merete Jensen, merete@tv-kalundborg.dk
Nogle gange kan en flaske vin åbne for gode samtaler, men at en flaske vin skulle søsætte idéen om at være primus motor på at bekæmpe madspild i Høng, kom vist også bag på ægteparret Karina og Michael Diekelmann fra Tindinge Banke mellem Ruds Vedby og Tjørnelunde.
For det var faktisk en fælles undren over, at der ikke var nogen madspildsorganisation i Høng, der kickstartede ideen dengang i december 2021 – med den omtalte flaske vin i glassene. Michael Diekelmann valgte at henvende sig til organisationen ”Stop Spild Lokalt” for at tilbyde sin arbejdskraft som frivillig – men også for at videregive sin undren.
Den spæde start
- Tja, for at gøre en lang historie kort, så tog det ene ord det andet, og pludselig befandt jeg mig i de lokale supermarkeder for at høre, om de ønskede at støtte op om et madspildsprojekt i Høng. Det ville de heldigvis, siger Michael Diekelmann, der til daglig arbejder som salgskonsulent for virksomheden Hansgrohe. Hans hustru, Karina Diekelmann, er ansat i socialpsykiatrien i Kalundborg Kommune som hjemmevejleder for socialt udsatte. De er begge fuldtidsansatte!
- Op mod jul 2021 kunne vi ved hjælp af naboer og bekendte hente 600 kilo mad fra lokale supermarkeder, som vi – grundet corona – pakkede i kasser hjemme i vores fødevaregodkendte ”honningslyngeri”. Via et opslag på Facebook blev kasserne uddelt til 35 familier, som bare var så taknemmelige for al den gratis mad, fortæller Karina Diekelmann.
En forening blev etableret
Blot en uge efter – op mod nytår – var ægteparret og deres hjælpere igen på tur til supermarkederne for at hente overskudsmad. En opringning fra en engrosvirksomhed gav også to ture til Køge for at hente en hulens masse grønne, friske, økologiske bananer som var kasseret, da hver klase bananer vejede 1,1 kilo i stedet for 1,3 kilo! Tilsyneladende grund nok til at kassere de i alt 6½ tons bananer, som heldigvis blev fordelt til forskellige madspildssteder.
- Inklusive bananerne samlede vi i alt 1.500 kilo mad og fik hjulpet 45 familier plus alle de mennesker, der hentede kassevis af bananer. På det tidspunkt havde vi fået lov til at låne et lokale i det gamle kommunekontor, for der var så mange madvarer. Heldigvis fik vi igen denne gang hjælp fra nogle frivillige, forklarer Michael Diekelmann. Han fortsætter:
- Karina og jeg talte om, at vi blev nødt til at organisere os som forening, hvis vi skulle have mulighed for at glæde endnu flere, så den 10. februar 2022 holdt vi generalforsamling. Mandag den 14. lånte vi igen lokalerne på det gamle kommunekontor, og den 16. åbnede vi døren til ”Madoasen i Høng og Omegn”. Vi var helt høje over, at vi på denne måde kunne gøre en forskel, fortæller han og lægger ikke skjul på, at det har kostet sindssygt mange timer for dem begge – ved siden af deres respektive jobs.
Fællesånd og masser af ressourcer
Siden da er det gået stærkt! Midt i april blev foreningen kontaktet af Høng Gymnasium & HF, som tilbød Madoasen en fast base i en gammel vejlederbolig på 82 kvadratmeter. Selvom det var trangt i lokalerne, så opstod der ifølge Karina Diekelmann en helt vidunderlig fællesskabsånd mellem brugerne. I dag er Madoasen ”landet” på Hovedgaden 19, hvor der er plads til "butik", ”ventecafé”, personalerum, affaldssortering og meget, meget mere.
- Det sociale betyder meget for os! Vi oplever, at der dannes relationer og fællesskaber på kryds og tværs. Mange af de frivillige har ”krøllede hjerner”, og bidrager med det, de kan og magter! De har styrker og ressourcer, som aldrig er blevet anerkendt, og som bare skal findes frem! Det styrker tydeligvis selvtilliden og selvværdet med mødet med andre mennesker og med de ansvarsområder, de påtager sig. Det er vidunderligt at se, siger Karina Diekelmann med et smil.
Ydmyge – på trods af succesen
Men på trods af den store succes med Madoasen, hvor der fire gange om ugen står over 100 mennesker i kø for at afhente gratis mad, så er der en enorm ydmyghed hos både Karina og Michael Diekelmann. De vil ikke tage æren for succesen, for uden de frivilliges hjælp, supermarkedernes hjælpsomme donationer og sponsorernes uendelige gavmildhed, så var Madoasen i Høng slet ikke en realitet.
- Vi ser, at det vi gør, giver mening på så mange planer, og vi føler, at de 29 landsdækkende ”Madoaser” og ”Stop Spild Lokalt”-organisationen er starten på en bevægelse! Det gør en forskel for rigtig mange mennesker, og så er det absurd at smide så meget mad ud, der slet ikke fejler noget, siger Michael Diekelmann og fortsætter:
- Der var ingen drejebog, da vi startede. Ingen af os har nogen lederuddannelse, men vi har et inderligt ønske om at gøre en forskel for andre mennesker. Når man ser glæden i ansigterne hos både brugerne og de frivillige, så er det alle arbejdstimerne værd, siger han med et smil.
Afhængig af sponsorer og donationer
I dag funger Karina som den daglige leder af Madoasen i Høng og Omegn, mens Michael som formand for foreningen taler med butikker, indhenter sponsorater og meget, meget mere. Han er desuden driftsudvikler på Stop Spild Lokalt og suppleant i hovedbestyrelsen. Parret har desuden været brugt som forbilleder på, hvordan man kan drive en madspildsforening, og de har været med til at hjælpe med opstarten af Madoaser i både Kalundborg, Jyderup, Dianalund, Nykøbing Sjælland og fundet lokale til den lokale afdeling i Slagelse. Deres drive og motivation har haft både national og international bevågenhed, og det har allerede kastet en del interviews og foredrag af sig!
- Da Madoasen er en non-profit-forening, så er vi umådeligt afhængige af de sponsorer, der donerer penge til husleje, varme og el. Vi har selv betalt 22.500 kroner som gældsbrev i indskud til den nuværende bygning, og så lægger vi privat 1000 kroner om måneden til hjælp til husleje, siger Karina Diekelmann. Hendes mand supplerer:
- Vi har søgt Kalundborg Kommune om 250.000 kroner, og der har vi fået 100.000 kroner til drift af biler, forsikringer og vægtafgift. Da vores driftsbudget er på de 250.000 kroner årligt, så er vi afhængige af sponsorernes velvilje og gavmildhed. Vi går også i overvejelserne om at oprette en støtteforening. Vi tror på projektet, ellers havde vi aldrig kastet os ud i det, fortæller Michael Diekelmann.
Vil du vide mere?
Maduddelingen foregår på Hovedgaden 19 i Høng, mandage, onsdage, fredage fra 16 – 17 samt lørdage fra 9.30 til 10.30. Hvis man ønsker at høre mere om Madoasen i Høng og Omegn – eller booke et foredrag, så kan man henvende sig til Michael Diekelmann på mail: hoeng@stopspildlokalt.dk
Læs eventuelt også: https://tv-kalundborg.dk/nyheder/madoasen-et-unikt-andehul-2023/