Vores verden – din uddannelse

Vores verden – din uddannelse

Efter endnu en dejlig sensommer-weekend stod over 100 elever på Idrætsefterskolen Ubby klar mandag morgen 13. september - klar til at høre om ungdomsuddannelser, og hvad vi kan tilbyde i den retning på EUC Nordvestsjællands forskellige afdelinger, skriver EUC Nordvestsjælland i en pressemeddelelse.

Det skete som en del af tilbuddet Efterskole Skills, som Skills Denmark står bag, og hvor man på EUC Nordvestsjælland bidrager med undervisere og elevambassadører.

Flere elever og medarbejdere fra Processkolen i Kalundborg samt rektor fra Allikelund Gymnasium i Kalundborg var således i Ubby for at fortælle om de spændende ungdomsuddannelser, som de unge kan vælge i Kalundborg Kommune, når de til sommer er færdige med at gå på efterskole.

Både praktik og teori
Efter en fælles velkomst i musiksalen blev eleverne delt i to hold. Halvdelen af eleverne gik med en tømrer-faglærer ud for at forvandle 20 brædder til et bord/bænke-sæt, som Ubby Efterskole beholder efterfølgende. Eleverne havde også mulighed for på metermål sammen med en elektriker-faglærer at lave en forlængerledning. Ikke nemme opgaver, men eleverne gik til det med ildhu, og på den måde stiftede de praksisbekendtskab med to af Processkolens uddannelser.

En klassiker - inno-camp
Alt imens der blev arbejdet i træ og med forlængerledninger udenfor, så var der elevoplæg og innovationscamp indenfor. To elever fra Processkolen fortalte her om deres uddannelsesvalg:

”Jeg har prøvet nogle forskellige uddannelser. Først gik jeg et år på STX, men det var ikke lige mig. Så valgte jeg ungdomsuddannelsen til social- og sundhedsassistent - det lykkedes jeg heller ikke så godt med,” lød det fra Xenia, som fortsatte.

”Nu har jeg som ung voksen fundet ud af, at jeg har en diagnose. Efter jeg fik styr på det, så læste jeg om, hvad en procesoperatør arbejder med. Og det var bare lige mig, så nu er jeg i gang med grundforløb 2, og jeg er ved at søge elevplads på Novo Nordisk. Et af de tiltag, som jeg har sat stor pris på, er, at jeg på Processkolen fik en mentor.”

Ingen rigtige og forkerte uddannelser
Rektor på Allikelund Gymnasium Karen Marie Bach Christensen fortalte videre, at en række unge får valgt en uddannelse, der ikke er den rigtige for dem, og for nogle unge er omvalget forbundet med usikkerhed og reduceret selvværd:

”Der findes ikke rigtige og forkerte uddannelser. Men der findes rigtige og forkerte valg. Alle uddannelser er noget helt særligt, men ikke alle typer uddannelser passer til alle unge. Derfor er uddannelsesafklaringen enorm vigtig. De unge skal træffe et reflekteret valg på en oplyst baggrund,” understregede Karen Marie.

Efterfølgende fortalte Karen Marie Christensen om de uddannelsesmuligheder, Allikelund indeholder: gymnasialeuddannelserne HTX og HHX, erhvervsuddannelserne EUD og EUX samt seneste skud på stammen i form af 10. klasse, hvor eleverne bliver klar til en ungdomsuddannelse.

Ét fag er gennemgående på alle uddannelsesretningerne på Allikelund Gymnasium: innovation. Derfor havde Karen Marie valgt at lade alle de unge afprøve dette fag på egen krop ved at afholde en innovationscamp om cykeltyverier.

Janteloven eksisterer ikke, når efterskoleeleverne i Ubby innoverer
Nutidens unge vil gerne have smarte cykler, og de koster mange penge. En udfordring her er, at der endnu ikke er opfundet en cykellås, som kan modstå en cykeltyv.

Sådan startede Karen Marie innovationscampen op: ved at fremsætte den problemstilling, som eleverne skulle arbejde med.

Herefter brugte eleverne en lille time på, igennem en kreativ proces med både bevægelse og en negativ brainstorm, at arbejde med at opfinde en ny type cykellås. Processen var karakteriseret af 'den omvendte jantelov', som går ud på, at du skal tro, at du er noget, og at dine tanker og ideer skal have lov til at vokse.

Elevernes endelige idéer blev præsenteret i slutningen af timen, og her var der alt fra fingeraftrykslæser til høje alarmer og søm i bagdelen til en kommende cykeltyv. Som processen skred frem oplevede eleverne, at deres samarbejde forbedredes lidt, og at deres evne til at formidle deres idé og kreativitet blev skærpet.

På den måde fik efterskoleeleverne fra Ubby både hørt om de mange uddannelser på EUC Nordvestsjælland samt prøvet dem af i praksis som tømrere og elektrikere for en dag - og nu kan de i fremtiden nyde det borde/bænke-sæt, som Skills Denmark har sørget for, og som eleverne selv har bygget.

Del