Vindmøller står stille når det blæser – det er helt gak i låget
Flere har rettet henvendelse til TV-Kalundborg, at de undrer sig over, at de seks store vindmøller som står på Lerchenborgs marker på Asnæs, tit står stille selvom det blæser meget.

Af Jens Nielsen
Mens Klimarådet, grønne aktivister og mange andre råber på mere grøn energi i kampen mod klimaforandringer, finansierer tyske penge, at danske vindmøller står stille uden at producere strøm. Det gælder bl.a. de seks store vindmøller ved Lerchenborg.
Utilstrækkelig produktion af grøn strøm fra vindmøller og solceller er blevet udpeget som én af de store hindringer for, at Danmark kan nå målet om at reducere udledningen af CO2 i 2030 med 70 pct.
Alligevel bliver danske vindmøller slukket, selv når det blæser, hvor vindmøllerne ellers kunne producere masser af grøn energi.
Årsagen er, at de danske vindmølleejere får betaling fra Tyskland for at stoppe møllerne, når der i Tyskland er for meget strøm i nettet i forhold til forbruget. Tyskerne kunne stoppe deres egne vindmøller, men gør det ikke, fordi der er så store tilskud i Tyskland, at det for dem er økonomisk mere rentabelt at betale for at stoppe danske møller.
Flere har rettet henvendelse til TV-Kalundborg, at de undrer sig over, at de seks store vindmøller som står på Lerchenborgs marker på Asnæs, tit står stille selvom det blæser meget.
”Det er fuldstændigt gak i låget at Energinet lukker møller ned i Danmark fordi man har et andet afregningssystem i Tyskland, så de betaler simpelthen de danske møller for at stoppe for at have plads på el-nettet, det er fuldstændigt grotesk, det er ikke et valg vi tager, det er noget som Energinet styrer, så det er ikke med min gode vilje at de står stille," fortæller Christian Lerche fra Lerchenborg.
Mange millioner på spil
Lige nu diskuterer verden uafhængighed af russisk gas og olie. Bla. EU-landene vil gøre sig uafhængige i lyset af den russiske invasion af Ukraine. Samtidig er el- og energipriser tordnet i vejret på grund af usikkerhed og mangel på energi i hele Europa, skriver Energi Watch.
I 2020 betalte de tyske energiselskaber 530 mio. kr. for at stoppe danske vindmøller samt skrue ned for danske kraftvarmeværker og termiske anlæg, 56 pct. gik til vindmølleejere. I 2021 blev der betalt 308 mio. kr., hvoraf 75 pct. gik til mølleejerne.
Hos energinet.dk, der driver det danske elnet, bekræfter vicedirektør og leder af afdelingen for el- og gasmarked Jeppe Danø problemstillingen.
”Vi har dage, hvor der produceres for meget strøm i forhold til, hvad nettet i Nordtyskland, som Danmark er koblet tæt sammen med, kan modtage. Derfor bliver vindmølleejere betalt for at stoppe deres vindmøller. I 2020 reducerede det produktionen af vindmøllestrøm med 8,2 pct., og sidste år var det 7,3 pct.,” fortæller han til Energi Watch.