Vil lave stor solcellepark

Lige nu er interessen for solceller stor i Kalundborg Kommune. Et af projekterne ligger dog tæt på et fredet naturområde, og ikke alle er glade for idéen om en solcellepark. Men der inviteres nu til informationsmøde og dialog.

Vil lave stor solcellepark
Der er lavet en ansøgning om en solcellepark på omkring 46 hektar i Illerup. Modelfoto: Colourbox

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Lige nu er interessen for solceller stor i Kalundborg Kommune. Administrationen har derfor rigtig mange forskellige ansøgninger fra private solcelleprojekter liggende, som alle skal vurderes. Et af projekterne ligger dog tæt på et fredet naturområde, og naboerne i området er ikke alle glade for idéen om en solcellepark.

Det er landmand og ejer af Protekta Farms, Anders Jakobsen, der gerne vil anlægge en solcellepark på omkring 46 hektar, og derfor er der inviteret til informationsmøde om overvejelserne bag solcelleprojektet nær Illerup.

Intet er fastlagt endnu

Det er rådgivningsfirmaet Velas, der rådgiver Protekta Farms i udviklingen af solcelleparken ved Illerup, og Anders Jakobsen henviser til Mike Boysen Jurock fra Velas til at svare på spørgsmål pt.

“Jeg vil gerne, at den korrekte information kommer ud, derfor henviser jeg til rådgivningsfirmaet lige nu,” siger han, og bliver suppleret at Mike Boysen Jurock:

“Vi kommer til at præsentere projektet og dets omfang på mødet. Vi holder mødet for at informere borgerne om tankerne og idéerne bag. Der er intet fastlagt endnu, men vi har lavet en forespørgsel til kommunen om muligheden for at etablere en solcellepark i Illerup. Kommunen er endnu ikke vendt tilbage, da den slags tager tid. Vi regner med, at få svar fra kommunen i hvert i efteråret. Men det er en væsentlig faktor, om man kan komme på elnettet. Ligger det i et område, hvor der går fx ti år, før man kobles til elnettet, så starter man nok andre steder. Lige nu afventer vi tilkendegivelse for, hvornår vi kan komme på elnettet, og vi håber på at få et svar snart,” fortæller Mike Boysen Jurock.

Modstand af projektet

Mike Boysen Jurock er klar over, at der vil være modstandere af projektet til informationsmødet, og de er velkomne. Han er også klar over, at der er oprettet en Facebookgruppe i forbindelse med, at man er imod en solcellepark i Illerup.

“Alle er velkomne til mødet, jeg håber bare, at vi alle kan snakke ordentligt og holde det på et sagligt plan,” siger han og tilføjer: “Det er bare ærgerligt, at man i Facebookgruppen har kigget på materiale, der er fem år gammelt. Byen skal ikke omkranses af solceller. Der er tale om 46 hektarer i den østlige del - ved siden af Anders gård, og det er jord, der ikke er særlig god landbrugsjord, da den ligger under vand det meste af tiden.”

Dansk Naturfredningsforening afventer

Fordi man i sin tid ville placere solcelleparken nær et fredet område, måtte man nedjustere projektet. I ansøgningen til kommunen havde Anders Jakobsen søgt om et areal på solcelleparken på 52 hektar. Men det var netop ikke en mulighed pga. det fredede område nær Illerup. Susanne Ladefoged, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening Kalundborg, fortæller, at hun gerne vil udtale sig, så snart hun har lidt mere konkret viden om projektet.

“Jeg vil ikke udtale mig, før der kommer noget mere konkret på banen. Jeg skal jo lige se, hvad det drejer sig om først. Vi kommer selvfølgelig på banen, men ikke før, jeg ved mere,” fortæller hun.

Væsentlig faktor, om man kan kobles til elnettet

Jakob Beck Jensen (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget fortæller, at det er en meget væsentlig faktor, hvorvidt man kan kobles til elnettet: “Vi skal behandle det på vores møde i maj eller i juni. Her har administrationen lavet en anbefaling, og det der kommer til at være vigtigt for udvalgets beslutning, er muligheden for tilkoblingen til nettet. Vi har ikke mulighed for at gå i gang med alle de projekter, der ligger ansøgninger til, og derfor skal der prioriteres.”

Informationsmødet om en mulig solcellepark i Illerup foregår i Raklev Sognegård den 23. april kl. 19.

Del