Vil have regeringen til at sætte fart på en samlet klimatilpasningsplan
”Det er simpelthen for tyndt, at ministeren bliver ved med at drukne os i dårlige undskyldninger for ikke at komme i gang. Klimaforandringerne er her allerede nu med store ødelæggelser og menneskelige omkostninger."
Af Jens Nielsen
SF-formand Pia Olsen Dyhr var mandag i Kalundborg for, sammen med lokale SF-politikere, at se på nogle af de steder hvor vandstanden står højt, bl.a. Kærby Å, og som ved en 100-årshændelse alene i Kalundborg i fremtiden kan koste mange milliarder kroner. Hun vil have regeringen til at sætte fart på arbejdet med en samlet klimatilpasningsplan.
Store dele af Danmark – og ikke mindst Kalundborg – vil allerede i dette århundrede blive oversvømmet, når vandstanden stiger. Det viser en rapport, der vurderer, at ødelæggelserne ved en 100-årshændelse alene i Kalundborg i fremtiden kan koste omkring 3,3 milliarder kroner, hvor vandmasserne vil tage hver 4. bolig og tvinger 4000 mennesker på klimaflugt.
Miljøminister Magnus Heuniche kvitterede for rapportens dystre forudsigelser med løfter om, at Regeringen snart ville sætte handling bag ordene om snart at gøre noget.
”Det er simpelthen for tyndt, at ministeren bliver ved med at drukne os i dårlige undskyldninger for ikke at komme i gang. Klimaforandringerne er her allerede nu med store ødelæggelser og menneskelige omkostninger. Det er ikke kun noget, som vi ser i Sydeuropa. Sydsjælland stod med vand til op over tagryggene sidste år, og ødelæggelserne var voldsomme,” siger Pia Olsen Dyhr, som sammen med SF-kommunalbestyrelsesmedlemmerne Thomas Malthesen Hiorth, Eva Levinsen og repræsentanter fra Kalundborg Forsyning, mandag mødtes ved Kærby Å’s udløb i Kalundborg Fjord.
Husejerne langs netop Kærby Å har flere gange oplevet oversvømmelse i deres haver, senest i januar i år hvor Beredskabsstyrelsen blev sat ind med det helt tunge pumpeudstyr for at pumpe vand ud ad Kærby Å.
Pia Olsen Dyhr vil have regeringen til at sætte fart på arbejdet med en samlet klimatilpasningsplan og få arbejdet tilbage på sporet. SF var med forståelsespapiret for den tidligere regering med til at stille krav om klimatilpasning, herunder en stærkere koordination af indsatsen i forhold til kystsikring. Det arbejde blev stoppet af den nye regering, som satte sin egen plan for klimatilpasning i værk, men resultatet lader vente på sig.
”Det haster med at få klimatilpasningen tilbage på sporet, men regeringen bliver ved med at komme med dårlige undskyldninger for ikke at gøre det,” siger Pia Olsen Dyhr.
SF vil have at en klimatilpasningsplan blandt andet skal indeholde en klar rollefordeling mellem kommunerne, regionerne og staten, og en sammenhængende plan på tværs af kommunegrænserne – som forståelsespapiret for den forrige regering netop lagde op til.
"Kommunerne kan ikke stå med aben hver for sig. Vandet er jo ligeglad med kommunegrænser, så hvis den ene kommune løser sit eget problem med oversvømmelser, så løber problemet bogstaveligt talt bare videre til den næste kommune. Vi er nødt til at løse det her i fællesskab på tværs af kommunegrænser, og det skal regeringen komme med en plan for," siger SF formanden.
Hun peger samtidigt på, at kommunerne har et stort ansvar for ikke at gøre situationen værre med en byudvikling, der vender det blinde øje til de vandstandsstigninger, vi allerede nu kan forudse. Det er ikke nok at byudvikle ud fra den situation, vi har i dag, når nu vi ved at klimakrisen vil eskalere de kommende år. Derfor skal en klimatilpasningsplan også stille krav til byudviklingen i udsatte områder, så planer om byudvikling kan række mange årtier frem.
Thomas M. Hiorth, kommunalbestyrelsesmedlem for SF i Kalundborg Kommune tilføjer: "Det er helt essentielt, at der på nationalt niveau udarbejdes en klimatilpasningsplan, så vi i kommunerne overordnet ved, hvor indsatserne skal prioriteres. På kommunalt niveau kan vi dog allerede gøre en masse - og her sidder vi alt for meget på hænderne i Kalundborg Kommune. Vores Klimatilpasningsplan er fra 2014, arbejdet med en regnvandshåndteringsplan lader vente på sig - og vi bør derfor have et udvalg som decideret arbejder med natur- og klimaudfordringerne. Noget som borgmester Martin Damm desværre afviste efter kommunalvalget i 2021."