Vikinger på togt fra Tønsberg til Istanbul – med stop i Kalundborg

For første gang i over tusind år sejler et vikingeskib fra Tønsberg i Norge til Istanbul i Tyrkiet via floder og kanaler i Europa. Lige nu ligger skibet i Kalundborg

Vikinger på togt fra Tønsberg til Istanbul – med stop i Kalundborg
Vikingeskibet Saga Farmann ligger frem til torsdag morgen ud for Kalundborg Havnepark. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Vikingeskibet Saga Farmann er på togt fra Tønsberg i Norge til Istanbul i Tyrkiet i en rekonstruktion af klåstadskibet. Lige nu har vikingeskibet gjort stop i Kalundborg ud for Kalundborg Havnepark.

For første gang i over tusind år sejler et vikingeskib fra Tønsberg i Norge til Istanbul i Tyrkiet via floder og kanaler i Europa for at revitalisere gamle venskaber og handelsforbindelser fra mere end tusind år siden.

”Nogle tror, ​​vi er skøre, andre ryster bare på hovedet og griner, nogle hepper på os, og nogle er med bådholdet og skal med på næste tur,” fortæller den 11 mands store besætning, som siden mandag aften har ligget ud for Kalundborg Havnepark i det 21 meter lange og 5 meter bredde vikingeskib.

Besætningen består af 3 kvinder og 8 mænd, 11 fra Norge, en svensker og en enkelt dansker, Arndis Skardevi, som til daglig er tilknyttet vikingeskibsmuseet i Roskilde og som har været på flere togter tidligere, bl.a. med vikingeskibet Havhingsten.

Den lange rejse begyndte lørdag d. 29. april og foreløbigt er Saga Farmann altså nået til Kalundborg, hvor det har ligget et par dage.

”Vi skal være fremme i Lübeck på lørdag, så det bliver den lige vej, der bliver ikke tid til at besøge andre byer undervejs, vi er lidt forsinket grundet den kraftige vind, men regner med at sejle fra Kalundborg tidlig torsdag morgen,” fortæller Arndis Skardevi, der skal være med på 4 af de i alt 8 etaper som turen er delt op i.

Den lange rejse skal foregå ​​op og ned ad kanaler og floder som Rhinen og Donau, indtil skibet når Sortehavet ved Constanta, hvor det går sydpå mod Istanbul. Forventet ankomst til Istanbul er den 5. august.

”Jeg glæder mig især til den 3. etape hvor vi skal igennem hele 52 forskellige sluser, det bliver spændende,” siger Arndis Skardevi.

Vikingeskibet er en arkæologisk fortolkning af Klåstadskipet, et fragtskib fundet på en mark nær Larvik sidst i 1800 århundrede, men da dette åbenbart ikke var et høvdingeskib med skatte om bord, blev det først udgravet i 1974.

Byggeriet af vikingeskibet blev påbegyndt i 2015, og det blev søsat i 2018, og er i følge Arndis Skardevi, verdens mest moderne vikingeskib.

” Saga Farmann har indbygget motor med hele fire skruer så vi kan ’parkere’ nærmest hvor det passer os, vi har også et rigtigt porcelæns toilet ombord og så er der en lang række krav i forhold til sikkerhed som skal være opfyldt til så lang en rejse, derfor er det verdens mest moderne vikingeskib,” fortæller Arndis Skardevi.

Skibet er blevet inviteret af det akademiske/arkæologiske samfund i Istanbul for at deltage i fejringen af ​​Tyrkiets 100-års jubilæum.

Del