Video: Verdens første metanol-drevne containerskib anløb Kalundborg torsdag

Hver torsdag vil Laura Mærsk anløbe Ny Vesthavn hvor der først vil blive losset containere for derefter at laste andre containere som skal ud i verden.

Tekst, foto og video af Jens Nielsen

Verdens første metanoldrevne containerskib fra A.P. Møller – Mærsk skal anløbe Ny Vesthavn i Kalundborg hver eneste uge. Første gang var tidligt torsdag morgen hvor Laura Mærsk lagde til omkring kl. 06.

Som det allerførste skib i Mærsk-flåden, fik verdens første metanoldrevne containerskib, midt i september, navnet Laura Mærsk af skibets gudmor, EU Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. En ny start mod en grønnere fremtid.

Laura Mærsk er det første containerskib nogensinde bygget til at sejle på grøn methanol, som udleder mindst 65 procent mindre CO2, end traditionel bunkerolie.

Laura Mærsk er nu indsat i såkaldt rotation på containerruten Bremerhaven, Helsingborg, Halmstad, Gøteborg, Kalundborg og Fredericia. En rute, der sejles hver uge. Så hver torsdag vil Laura Mærsk anløbe Ny Vesthavn hvor der først vil blive losset containere for derefter at laste andre containere som skal ud i verden.

Torsdag morgen anløb Laura Mærsk så Ny Vesthavn i Kalundborg for allerførste gang lige omkring kl. 06, med hjælp fra bugserbåden Svitzer Maltby.

Dermed kan Kalundborg skrive sig ind i historiebøgerne som én af de danske havne, hvor dekarbonisering af transportsektoren ikke bare er noget man taler om men noget, der bliver til virkelighed takket være A.P. Møller - Mærsk.

”Vi er stolte over, at Maersk har valgt at inkludere Kalundborg Havn i deres faste rotation med dette banebrydende skib og det passer godt sammen med vores grønne ambitioner for fremtiden," fortæller  Bent Rasmussen, Direktør Kalundborg Havn, og fortsætter,

”I sidste uge indviede vi vores nye grænsekontrolbygning og i dag byder vi Laura Maersk velkommen for første gang. Begge nyheder er vigtige for vores videre udvikling og vores ambitioner om at være Sjællands foretrukne containerterminal. Ydermere er vi utrolig glade for, at Unifeeder stadig vil have ugentlige anløb i Kalundborg, så vi fortsat har en forbindelse til både Hamborg og Bremerhaven. Vi håber at tiltag som disse, kan være med til at tiltrække endnu mere volumen via vores terminal i Kalundborg”.

Laura Mærsk er et container feederskib på 2.100 TEU, hvor TEU er en angivelse for fragtkapacitet baseret på 20-fods containere.

Laura Mærsk er 172 meter langt og 32 meter bredt og hjemmehørende i København. Skibet er bygget i Sydkorea og er det første containerskib i verden, der kan sejle på grøn methanol.

Skibet af det første af en serie på 12 methanoldrevne skibe, der skal leveres frem til 2026 til rederiet.

Del