Video: Stort amerikansk krigsskib anløb tirsdag morgen

"Ifølge det oplyste består besætningen af ca. 400 personer. Skibet bliver ved kaj en lille uges tid, så bybilledet i den næste uge ændres nok lidt"

Tekst, foto og video af Jens Nielsen

Tirsdag morgen anløb det 186 meter lange amerikanske krigsskib USS Gunston Hall (LSD-44) Kalundborg Havn. Krigsskibet er anmeldt til afgang igen tirsdag den 26juli.

USS Gunston Hall er et Whidbey Island-klasse docklandingsskib fra den amerikanske flåde. Skibet kommer fra 22nd Marine Expeditionary Unit i US Marine Corps og hører hjemme i Fort Story, Virginia. Lige nu er skibet i Europa, hvor det blandt andet har deltaget i flådeøvelsen BALTOPS.

Med hjælp fra slæbebådene Svitzer Mars og Svitzer Frigga gled den sjældne gæst til kaj i Sydhavnen i Kalundborg tirsdag morgen kl. 08.30.

Skibet vil være et særsyn i dansk havn, fordi USS Gunston Hall er et landgangsstøtteskib, som fra en dok i selve skibet kan søsætte mindre amfibielandgangsfartøjer. En skibstype, som Danmark ikke råder over.

"Ifølge det oplyste består besætningen af ca. 400 personer. Skibet bliver ved kaj en lille uges tid, så bybilledet i den næste uge ændres nok lidt," oplyser havnedirektør Bent Rasmussen.

Skibet ankommer for udførelse af mindre vedligeholdelsesarbejder, kaldet en mid-deployment voyage repair (MDVR), der giver skibet mulighed for at fuldføre korrigerende og forebyggende vedligeholdelse, som ikke kan udføres, mens de er på havet.

Skibet er foreløbig anmeldt til afgang igen tirsdag den 26. juli 2022, oplyser Kalundborg Havn, som håber, at besætningen – mens skibet er ved kaj - vil besøge byen, byens butikker og lokalområdet og opleve den lokale kultur og køkken.

I forbindelse med skibets visit i Kalundborg Havn vil der på kajen og i havnen være betydelig øget security ved og omkring skibet.

Schultz Shipping A/S, Kalundborg er iøvrigt agent for skibet under opholdet.

Del