Video: Samarbejdet blev sat på noget af en prøve

Flere gerningsmænd skød mod de mange hjemmeværnssoldater, som forsvarede sig ved at skyde igen. Politiet var hurtigt fremme med en patrulje og fik anholdt to gerningsmænd mens to andre omkom i ildkampen.

Tekst, foto og video af Jens Nielsen

De mange involverede parter i den store hjemmeværnsøvelse på havnen i Kalundborg blev i den grad udfordret tidligt søndag morgen, hvor der både blev skudt, der var brand, flere tilskadekomne og et færdselsuheld – det hele på en gang.

Det var dårligt blevet lyst søndag morgen før havneområdet i Kalundborg, som har været base for op mod 200 hjemmeværnssoldater hele weekenden, blev angrebet fra flere sider. Flere gerningsmænd skød mod de mange hjemmeværnssoldater, som forsvarede sig ved at skyde igen. Politiet var hurtigt fremme med en patrulje og fik anholdt to gerningsmænd mens to andre omkom i ildkampen.

Inde på havneområdet var flere af hjemmeværnesoldaterne blevet ramt af skud, en gasbeholder var eksploderet og brudt i brand og en personbil var kørt galt og en person sad fastklemt.

Inden ambulancer og brandvæsen kom frem til området, begyndte soldaterne at yde førstehjælp til deres kammerater samtidig med, at de fik sikret området så redningsfolkene kunne arbejde sikkert.

Der var rigtigt mange bolde i luften samtidig og der var nok at se til for såvel ledelsen som de menige hjemmeværnssoldater, men det var lige nøjagtig også det hele øvelsesforløbet gik ud på, at træne samarbejdet med Politiet, Beredskabsstyrelsen, Brandvæsenet, Hæren, Søværnet og Region Sjælland, sådan, at hvis en større katastrofe skulle indtræffe, så har de mange parter mødt hinanden før og draget erfaringer på tværs.

Den store øvelse havde også til formål at træne hjemmeværnssoldaterne i bevogtning af områder, der tjener som ophold for militært personel eller materiel, dansk såvel som allieret.

Bevogtning er en militær opgave hvor der fokuseres på at holde vagt og føre adgangskontrol ved vigtige bygninger eller installationer med henblik på at sikre, at det bevogtede område fortsat kan være i drift. Bevogtning er en af Hjemmeværnets kerneopgaver.

Stor øvelse har fokus på samarbejde

Del