Video: Kran bjærget fra havbunden

Fredag tidlig morgen startede et bjærgningsfirma så opgaven med at få den forulykkede kran bjærget fra havbunden.

Tekst, foto og video af Jens Nielsen

Den kran som væltede af en pram i Vesthavnen i Kalundborg den 21. november, blev fredag formiddag hævet igen fra havbunden.

MT Højgaard, som er hovedentreprenør på opgaven med at etablere nye ydre værker og en helt ny skibbro i Kalundborg Vesthavn, blev mandag sidst på eftermiddagen den 21. november ramt af en ulykke, da en kran, stående på en arbejdsflåde, af endnu ukendte årsager væltede i vandet.

Kranføreren som sad i førerhuset, nåede at springe ud inden kranen væltede i vandet, og ingen medarbejdere kom til skade i forbindelse med ulykken.

Den store kran har siden ligget på havbunden, kun et lille stykke af det ene bælte som kranen kører på, og lidt af førerhuset har været synligt over vandoverfladen.

Fredag tidlig morgen startede et bjærgningsfirma så opgaven med at få den forulykkede kran bjærget fra havbunden.

Først blev selve kranens tårn skåret af, derefter blev kranens vibrationshoved bjærget inden en dykker fik fastgjort flere wire på selve maskinen, som stod på havbunden.

Med hjælp fra flydekranen Sanne A kom kranen lige så stille til syne og lige omkring middag hang den i kranens krog.

Herefter blev den bjærgede kran sejlet til MT Højgaards plads ved siden af Samsølejet hvor den blev sat i land.

Kranen er formentligt totalskadet efter næsten 14 dage i saltvand.

Politiet har optaget rapport om ulykken for at få afklaret de nærmere omstændigheder i samarbejde med Søfartsstyrelsen, så det senere kan afklares, hvorvidt nogen kan drages til ansvar for ulykken.

Del