Video: Kalundborg Havn sætter ny containerrekord

I alt ni kranførere deltager i operationen, hvor alle Kalundborg Havns tre kraner i sagens natur er i drift. Desuden deltager også et hav af dedikerede ansatte hos APM Terminals, der tager sig af alt arbejdet på landjorden.

Tekst, foto og video af Jens Nielsen

Hele to Maersk Line-skibe ligger fredag til kaj ved APM Terminals’ containerterminal på Kalundborg Havns Ny Vesthavn. Det er første gang, det er sket i containerterminalens et-årige historie. 

Samtidig har Kalundborg Havn og APM Terminals sat ny rekord i antal lossede og lastede containere, idet der i alt bliver losset og lastet over 3.000 TEU (standard 20-fods containere) på de to skibe. Dermed slår Kalundborg Havn sin egen hidtidige rekord på 2.903 TEU, der blev sat i påsken. 

I alt ni kranførere deltager i operationen, hvor alle Kalundborg Havns tre kraner i sagens natur er i drift. Desuden deltager også et hav af dedikerede ansatte hos APM Terminals, der tager sig af alt arbejdet på landjorden, oplyser Kalundborg Havn.

De to skibe er de 200 meter lange søsterskibe Vuoksi Maersk og Vaga Maersk.

Vuoksi Maersk anløb Ny Vesthavn tidlig torsdag morgen fra Gdansk i Polen og fredag morgen kl. 06 anløb Vaga Maersk fra Riga i Letland.

Det danske rederi A.P. Møller-Mærsk har lejet et stort areal på Kalundborg Havn for at komme af med de containere, der ellers var på vej mod Rusland, men som nu er blevet bremset af krigen.

Efter invasionen af Ukraine har mange virksomheder frivilligt lukket ned for handlen med Rusland, mens der også er indført en hel stribe af økonomiske sanktioner mod landet.

En række europæiske store havne, som normalt fungerer som knudepunkt for containere til Rusland, har desuden sagt stop, fordi det tager for lang tid for myndighederne at sikre, at der ikke er sanktionerede varer i dem.

Det har skabt et akut behov for at finde steder, hvor de mange containere kan blive opbevaret midlertidigt. Opgaven er besværliggjort af, at mange havne allerede er overfyldte på grund af flaskehalsene i forsyningskæderne.

I forvejen lejer APM Terminals 50.000 kvadratmeter til containerterminalen på Ny Vesthavn, men nu råder Mærsk-selskabet over yderlig 150.000 kvadratmeter af Ny Vesthavn til de mange containere der midlertidigt skal opbevares i Kalundborg.

i Sidste uge oplyste APM Terminals til det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg, at 8000 containere lige nu bliver opbevaret i Kalundborg, og der er flere på vej.

Del