Video: Helikopter over Kalundborg Fjord var heldigvis kun en øvelse

Først på vej mod Kalundborg fik de selve opgaven: to skibe sejlet sammen på Kalundborg Fjord, en mand er faldet i vandet og en mand er hårdt såret på det ene skib.

Af Jens Nielsen - Foto og video af HVF251 Holger Danske.

To skibe stødt sammen, to tilskadekomne, en mand faldet i vandet, en mand hårdt såret på skib, det var oplægget til redningshelikopteren da Marinehjemmeværnet tirsdag aften havde øvelse på Kalundborg Fjord.

Det blev mere end en helt almindelig øvelsesaften tirsdag, for mandskabet på Marinehjemmeværnets skib, HVF251 Holger Danske.

Jævnligt deltager en af de store redningshelikoptere fra Eskadrille 722 fra Roskilde i øvelserne, der typisk varer op mod en halv time, her øves bl.a. hejs af redningsmandskab og læge til og fra Holger Danske, men onsdag kredsede den store helikopter over Kalundborg Fjord i halvanden time.

Mandskabet i helikopteren viste godt at der var tale om en øvelse, men først på vej mod Kalundborg fik de selve opgaven: to skibe sejlet sammen på Kalundborg Fjord, en mand er faldet i vandet og en mand er hårdt såret på det ene skib.

”Øvelsen var noget mere krævende end sædvanligt, nu skulle mandskabet i helikopteren pludselig prioritere hvilken patient de skulle tage først, en mand som ligger i noget koldt vand eller en tilskadekommen som ligger ombord på et skib, og her valgte de at redde manden som lå i vandet, i form af en gul dukke, som blev hejst op i helikopteren inden de fløj tilbage til Holger Danske for at tilse den anden patient, det kunne lige så godt have været en skarp situation, og jeg må bare sige, de er utroligt skrappe til deres job,” fortæller Ulrik Sams, kommando- Logistik officer hos Marinehjemmeværnet.

Ulrik Sams deltog selv i øvelsen, hvor han sad i Holger Danskes gummibåd og agerede civilt fartøj, og skulle her fortælle hvad de havde set, for på den måde at gøre øvelsen endnu mere realistisk.

”Vi skulle bare agere fritidsfiskere, altså et civilt fartøj som måske havde set et eller andet, og vi havde nok set noget i en bestemt retning, men vi sad jo bare og fiskede. Simpelthen for at gøre øvelsen mere realistisk og måske give mandskabet på helikopteren mere stres og flere kommunikationslinjer at forholde sig til,” fortæller Ulrik Sams.

Efter halvanden time returnerede Helicopter Wing Karup, Eskadrille 722 fra Roskilde til basen igen efter en vellykket øvelse.

Del