Video; Fjernkølingssystem kan få prisen på fjernvarme til at falde - om mange år

Overskudsvarme fra køling af industriproduktion i Kalundborg kan i fremtiden omdannes til bæredygtig fjernvarme.

Af Jens Nielsen

Overskudsvarme fra køling af industriproduktion i Kalundborg kan i fremtiden omdannes til bæredygtig fjernvarme. Der generes nok overskudsvarme fra industrien til potentielt at opvarme mere end 40.000 husstande. Dagens udmelding fra Kalundborg Forsyning, Novo Nordisk og Novozymes om en investering på 1,4 mia. DKK i et nyt fjernkølingssystem i Kalundborg, sætter tryk på at føre ambitionen ud i livet. Det vil nemlig give mulighed for at opsamle og udnytte overskudsvarmen til opvarmning af husstande, men der vil gå mange år før prisen for fjernvarme vil falde. 

Dagens udmelding fra Kalundborg Forsyning, Novo Nordisk og Novozymes om en investering på 1,4 mia. DKK i et nyt fjernkølingssystem i Kalundborg vil nemlig give mulighed for at opsamle og udnytte overskudsvarmen til opvarmning af husstande. Med den rette infrastruktur på plads, vil det nye fjernkølingssystem alene generere nok overskudsvarme til potentielt at kunne erstatte naturgas i Holbæk samt opvarme Kalundborg by.

Så skulle man måske tro, at prisen på fjernvarme vil falde, men der kommer til at gå flere år inden det sker, det kunne Hans Martin Friis Møller, adm. direktør i Kalundborg Forsyning, fortæller på dagens pressemøde, som blev afholdt på Helix Lab i Kalundborg i forbindelse med markering af 50-års jubilæet for Kalundborg Symbiose.

Kalundborg Forsyning vil arbejde på, at endnu flere i yderområder, fx Røsnæs, vil kunne komme med på fjernvarmenettet, ligesom der arbejdes på en løsning med fjernvarme til Gørlev.

Del