Video: 50 år med gipsplader - kom ind og se fabrikken

Gyproc inviterer alle interesserede indenfor til Åbent Hus hvor store dele af fabrikken vises frem. Husk at tilmelde dig.

Tekst, foto og video af Jens Nielsen

Fredag den 28. oktober er borgere fra Kalundborgegnen og andre interesserede inviteret til åbent hus med mulighed for at se, hvordan produktionen af gipsplader foregår hos Saint-Gobain Gyproc. Anledningen er, at det i år er 50 år siden, at Gyproc slog dørene op til en helt nyopført fabrik i Kalundborgs.

For nyligt var det halvtreds år siden, Gyproc-fabrikken åbnede. Dermed har man i et halvt århundrede produceret gipsplader i Kalundborg og været leverandør til byggeriet i Danmark. Der er stor sandsynlighed for, at en af de plader, der er produceret på fabrikken, i dag befinder sig i din bolig, på din arbejdsplads eller andre steder, hvor du har din gang.

Men hvad er en gipsplade egentlig, hvad består den af – altså ud over gips, naturligvis – og hvorfor er gipspladen en af de mest benyttede byggematerialer i Danmark?

Alt det vil Gyproc give svar på – ligesom du kan få et sjældent indblik i, hvordan dele af produktionen foregår – når Gyproc holder åbent hus for alle interesserede fredag den 28. oktober kl. 15.00-17.30. Ved arrangementet vil der bl.a. være rundvisninger, aktiviteter med gips for store og små og en helt ny udstilling: ”Fra sten til plade”, og der er mulighed for at få stillet sulten ved en pølsevogn.

Fredag d. 28. oktober hvor der er åbent hus vil fabrikken køre helt almindelig produktion, så gæsterne kan altså opleve en fabrik i drift.

Fabrikkens ca. 164 medarbejdere er i dag beskæftiget med fremstilling af gipsplader og letvægtsbyggesystemer i genanvendelig gips og stål.

Eget genbrugsanlæg

De første mange år var Gyproc i Kalundborg ejet af svenske Gyproc AB. Men efter først at have været en tur forbi den verdensomspændende gips-koncern British Plaster Board (BPB), blev Gyproc i 2005 opkøbt af den franske koncern Saint-Gobain, der er verdens førende producent af gipsplader og gipspuds.

Helt fra begyndelsen har Gyproc været optaget af at producere så miljørigtigt som muligt, og virksomheden var også blandt de tidligere partnere i Kalundborg symbiose.

”Gyproc har helt fra første spadestik i Kalundborg haft det erklærede mål at producere gipsplader med så lille belastning af miljøet som muligt. Allerede i 1979 etablerede Gyproc for eksempel et genbrugsanlæg, som gjorde det muligt at genanvende gipsaffald fra både produktionen og fra byggepladser. Og den ambition er stadig et pejlemærke for os i dag,” fortæller Søren Arens, fabrikschef og business unit manager.

Gipsplader fra Gyproc bliver i dag produceret med op til 30 procent genbrugsgips – alt efter hvor meget genbrugsgips, der er tilgængeligt.

”Produktion med genbrugsgips, også kaldet cirkulær produktion, begrænser CO2-udledningen. Det nedsætter samtidigt behovet for at udvinde rågips fra gipsbrud og tærer dermed mindre på klodens jomfruelige og knappe ressourcer. Gyproc samarbejder med en række andre brancheaktører for at øge mængden af anvendelig genbrugsgips, for vi har faktisk kapacitet til at bruge langt mere genbrugsgips i produktionen. Så det er et af vores store fokusområder,” fortæller Søren Arens.

50-års fødselsdagen bliver – ud over åbent hus for borgere i Kalundborg og omegn fredag den 28. oktober, fejret med åbent hus for medarbejderne og deres familier lørdag den 29. oktober.

Åbent Hus på Gyproc foregår fredag den 28. oktober kl. 15.00-17.30 på Hareskovvej 12, Kalundborg. Tilmeld dig arrangementet – KLIK HER

Del