Vi har alt for længe været socialt uansvarlige

Vi har alt for længe været socialt uansvarlige Enhedslisten, SF og Demokratisk Fællesliste var ikke med i budgetforhandlingerne, og de er derfor nu kommet med deres eget budgetforslag.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Torsdag kom fem ud af de otte partier, der sidder i kommunalbestyrelsen i Kalundborg med deres budgetforslag for 2022-2025. Men Enhedslisten, SF og Demokratisk Fællesliste var ikke med, og de er nu kommet med deres eget budgetforslag.

24 ud af 27 medlemmer i kommunalbestyrelsen står bag det budgetforslag for Kalundborg Kommune 2022-2025, der blev meldt ud torsdag morgen. Men Enhedslisten, SF og Demokratisk Fællesliste var ikke med i budgetforhandlingerne, og de er derfor nu kommet med deres eget budgetforslag for de næste tre år i Kalundborg Kommune.

”Der hvor vi bl.a. afviger fra deres budgetforslag er på voksen specialområdet. Vi har afsat 17,3 mio. kr., hvor de har afsat 12,3 mio. kr. Vi har taget pengene fra den såkaldte buffer,” fortæller Niels Erik Danielsen fra Enhedslisten.

Vi har alt for længe været socialt uansvarlige

På spørgsmålet om, hvorvidt det er uansvarligt, at kommunen ikke har penge stående til uforudsete udgifter, siger Niels Erik Danielsen: ”Nej, der er masser af penge i kassen, det er jo ikke sådan, at der ingen er. Vi må ikke bruge mere, end vi har, det er, hvad de siger til borgerne, men det er jo ikke sådan det hænger sammen, som et husholdningsbudget. Vi er virkelig udfordrede på budgetloven og servicerammen. Vi har fået over 100 mio. kr., men vi må ikke bruge dem. Det er jo tosset. En anden detalje, og det tror jeg faktisk, at de er enige med os i, er, at de seneste fire år har der været store overførsler fra år til år, altså penge der ikke er blevet brugt. De penge er der jo også, og så er det da tosset, at man skal skændes om mindre beløb,” siger han, og fortsætter: Vi har i alt for mange år været socialt uansvarlige i forhold til de borgere, vi har. Så nej, det er ikke økonomisk uansvarligt, når man har pengene, og vi har udfordringerne. Vi er til for borgerne, og det er penge vi har.”

Niels Erik Danielsen fortæller, at Enhedslisten, SF og Demokratisk Fællesliste ikke forstår, at de dårligst stillede mennesker i kommunen lige pludselig skal klare sig for mindre end tidligere. Her henviser han til voksen specialenheden.

”Man har jo penge. Man kan risikere, at man går udover den samlede budgetramme ja, når kommunerne skal gøre det op. Men det plejer de jo altid at finde ud af. Fx har Svendborg valgt at gå 27 mio. kr. over den samlede budgetramme, fordi de mener, at de har mange sociale udfordringer, og dem skal de have løst,” fortæller Niels Erik Danielsen.

Problemerne bliver kun større, hvis de ikke bliver løst

Derudover mener de tre partier, at der skal bruges 3 mio. kr. i 2023 – 2025, der kan give minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

”Vores bud er bedre for at nå minimumsnormeringerne end deres er. Da vi forhandlede, fik vi i øvrigt intet at vide om, at de havde tanke for minimumsnormeringer,” fortæller Niels Erik Danielsen, og fortsætter: ”Det virker i det hele taget ikke som om, at de har været interesseret i, at vi skulle være med. Jeg kan ikke tolke det på anden måde. Hvis vi ikke sagde ja til de ting, de ville, så kunne vi ikke komme videre. Men det afgørende er, om man løser nogle af de udfordringer vi har. Vi vil stå med de samme problemer næste år, måske endda større problemer. Det er klart, at når man sparrer på det, kommer der flere problemer til.”

Fornuftigt med ”buffer” på 20 mio. kr.

Borgmester Martin Damm (V) mener derimod, at det er vigtigt, at man bibeholder den pulje på 20 mio. kr., der er sat af til ekstraudgifter, for ikke at stå i en situation, hvor man pludselig skal starte en sparerunde, fordi man ikke har penge nok.

”Altså det er en pulje, de selv har været med til at vedtage. Vi blev alle enige om, sidste år, at den skulle være der. Den eksisterer på tværs af al service, vi har i kommunen, og kommer der fx to ældre mere, så skal der være penge til det. Jeg kan fortælle, at på nuværende tidspunkt har vi allerede et merforbrug på 45 mio. kr., og ”bufferpuljen” er på 20 mio. kr. Det vil have nogle helt vilde konsekvenser, hvis man afskaffede den pulje. Vi snakker i øvrigt 20 mio. ud af 2,3 mia. i alt, og de 20 mio. kr. bliver brugt på velfærd, vi kan bare ikke sig hvor endnu. Det er en meget lille margin, men har man ikke den, skal man starte en ny sparerunde, for så har man ikke noget at give af,” siger Martin Damm.

Del