Valganalysen fra en rød

Læserbrev: Valganalysen fra en rød.
Foreløbig 12 år er det blevet til i Kalundborg med Martin Damm (V) som borgmester siddende på et flertal med V, C, O og B. Jerngrebet fra kommunalvalget i 2017 er tilsyneladende svækket - i 2017 var konstitueringen på plads måneder inden valget og borgmesterkæden sikret. I år gør støttepartierne oprør; B og C er gået i valgforbund uden V. C´s nr. 1 på listen, Jesper Wienmann Hansen, skal man forstå er borgmesterkandidat.
Alligvel synes makkeren i valgforbundet, B (de radikale), at Martin Damm er den bedst egnede borgmester - og altså ikke borgmesterkandidaten fra deres eget valgforbund. B vil "samle midten" og drømmer om et flertal med A og V (og formodentlig C.... Hvis C altså opgiver borgmesterambitionerne, for Martin Damm er jo bedst egnet). 
Dansk folkeparti stiller med Peter Jacobsen som borgmesterkandidat i et valgforbund med Ny Borgerlige og Liberal Alliance. Peter Jacobsen skal formentlig kigge til "rød blok" for at få en borgmesterkæde. Så hvordan ligger man lidt pres på dem...? Jo, man melder ud inden valget, at såfremt man ikke selv bliver borgmester peger man på Martin Damm som borgmester - igen, igen, igen. Og ser om den trussel vil få A til at pege hans vej.
Men rød blok har selv borgmester ambitioner. Her er man dog (forholdsvis) enige om at borgmesterkandidaten er fra A og hedder Tina Beck-Nilsson. Vejen dertil har dog været mildest taget været bumpet og budt på et årelangt internt opgør i A. Og for at rød bloks drømme kan gå i opfyldelse, kræver det et nyt flertal og der har A måske/måske ikke gjort det svært for dem selv.
Så umiddelbart er Martin Damm måske slet ikke så truet som det kan se ud ved første øjekast. Hans (tidligere?) støttepartier begrunder "oprøret" med manglende indflydelse og lydhørhed fra borgmesteren. Jeg tror, at det er lidt naivt at tro at diverse skinmanøvrer vil ændre noget.
Men jeg hører også fra de fleste partier, at de virkelig gerne vil det brede samarbejde, hvis blot indflydelsen er reel og ikke kun et løfte på valgnatten. Hvis vi sammen kunne løfte de områder som i Kalundborg virkelig skraber bunden - børn, handicap, ældre (ja, ældre - der trænger virkelig til flere dygtige hænder), kultur, ungeliv, samt miljø og natur.
Jeg håber virkelig, at vi på valgnatten formår at skabe noget som kan give håb til de forsømte områder.
Men første skridt på vejen er at få dig ned og stemme på tirsdag. 
Rigtig god valgdag til alle.
Kristina Püschl
SF Kalundborg

Del