Væk med gammel gæld

Mandag skrev borgmester Martin Damm (V) på sin Facebookside, at dagen i dag er en god dag.

Væk med gammel gæld
Kalundborg Kommune har netop betalt sidste afdrag på et stort lån på 313 mio. kr.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Mandag skrev borgmester Martin Damm (V) på sin Facebookside, at dagen i dag er en god dag, da Kalundborg Kommune i dag betaler sidste rate på et stort lån og således er det stort set slut med gammel gæld for kommunen.

Borgmester i Kalundborg, Martin Damm (V), skriver mandag formiddag, at den 11. december - også kaldet Fandens fødselsdag - er en god dag i år for Kalundborg Kommune, da de tilbagebetaler sidste rate på et stort lån på 313 mio. kr.

11. december - også tidligere kaldet Fandens fødselsdag, idet det var dagen, hvor den ½ årlige termin skulle betales, For Kalundborg Kommune er det en god dag i år. Det er nemlig i dag, at vi betaler den sidste termin på et stort lån på 313.719.715,32 (313 mio. kr.). Lånet var summen af de lån, som de gamle kommuner havde optaget, og som Kalundborg Kommune år efter år har betalt af på. Den sidste termin er på 15.098.387,33 (15 mio. kr.), og bliver betalt i dag. Hermed er det stort set slut med gammel gæld,” skriver borgmesteren på Facebook.

5 kommuners gæld blev til én

Den nye Kalundborg Kommune er opstået ved kommunalreformen i 2007 ved sammenlægning af følgende kommuner: Høng, Gørlev, Hvidebæk, Bjergsted og Kalundborg.

”Da kommunerne i sin tid blev lagt sammen, havde hver kommune noget gæld. Man lagde alt gæld sammen i et stort lån, det har vi betalt af på lige siden, og er altså nu færdige med det lån,” fortæller Martin Damm.

Derfor kunne skatten sættes ned i Kalundborg

Martin Damm forklarer, at det ikke ændrer på det loft, der nu engang er for kommunerne mht. at bruge penge. Men han påpeger samtidig, at årsagen til at man har kunne sænke personskatten i kommunen netop er, at man vidste at lånet snart kunne betales ud.

”Der er jo et loft over, hvor mange penge kommunerne må bruge, og det loft bliver ikke ændret af, at vi har betalt det her lån af. Men de gange vi har sat skatten ned de senere år, er jo netop fordi vi vidste, at lånet udløb. Dvs. i stedet for at få mere kassebeholdning, satte vi skatten ned i stedet. Det kunne man ikke have gjort ellers. Vi er i øvrigt gået fra at ligge i den dyre ende i Region Sjælland på skatten til at være den kommune med den laveste personskat i Region Sjælland,” fortæller borgmesteren.

Del