Unikt håndarbejde rykker Ulstrup Mølle helt i front

Når Ulstrup Mølle er genskabt med den nye skallekværn, vil den fremstå som en vigtig og smuk kulturarv på Røsnæs, klar til at fremvise et stykke levende møllehistorie

Unikt håndarbejde rykker Ulstrup Mølle helt i front
Tirsdag blev bl.a. det 600 kg. tunge stjernehjul løftet op på Ulstrup Mølle, klar til at blive monteret. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Med en helt ny skallekværn rykker Ulstrup Mølle helt op blandt de allerfineste møller i landet. Den nye skallekværn bliver monteret i disse dage, et unikt håndværksprojekt til 800.000 kr.

Røsnæs Udvikling & Beboerforening (RUB), som ejer Ulstrup Mølle, har gennem de sidste mange år udført store renoveringsopgaver på den gamle mølle fra 1894, men for at møllen kan være helt komplet som da den blev bygget, mangler der en skallekværn, som forsvandt fra møllen midt i 30’erne.

Et stort arbejde med at søge fonde har nu gjort det muligt at få genskabt skallekværnen og i denne uge bliver en helt ny skallekværn så monteret i Ulstrup Mølle.Der er tale om et unikt stykke håndarbejde som er udført af møllebygger Christoffer Palle fra Nykøbing F. og med god teknisk bistand fra møllersvend Egon Hansen.

Fx har egetræet til det omkring 600 kg. tunge stjernehjul ligget og tørret i 12 år.

”Skallekværnen er en stor del af møllens historie og derfor synes jeg det var vigtigt at få den genskabt, det er nemlig ganske få møller i landet som stadigvæk har en skallekværn,” fortæller Egon Hansen og møllebygger Christoffer Palle supplerer,

”Faktisk bliver Ulstrup Mølle den eneste mølle i Danmark som har en skallekværn som kan køre og det bliver den mølle med det meste udstyr som er funktionsdygtigt.”

Skallekværnen blev tidligere brugt til at afskalle byg, hvor der så blev kogt byggrød på kernerne.

”I gamle dage afskallede man byg på en skallekværn, kaldet perlebyg, så der kunne koges byggrød på kernerne. Det levede en stor del af befolkningen af tidligere, men i 30’erne da man opfandt havregryn så blev perlebyg umoderne og derfor blev mange skallekværne pillet ned, også fordi møllehjulet på en skallekværn kører med en stor hastighed og derfor kunne møllestenen sprænge, faktisk har der været to dokumenterede uheld her på Ulstrup Mølle,” fortæller Egon Hansen.

Projektet med den nye skallekværn koster 800.000 kr., penge som skal findes via fonde og på nuværende tidspunkt er der tilsagn om 400.000 kroner i LAG-midler og 200.000 kroner fra Augustinus Fonden, mens Røsnæs Udvikling & Beboerforening selv har lagt de sidste penge ud mens der ventes på svar fra andre fonde.

En vigtig og smuk kulturarv

Når Ulstrup Mølle er genskabt med den nye skallekværn, vil den fremstå som en vigtig og smuk kulturarv på Røsnæs, klar til at fremvise et stykke levende møllehistorie, der kan producere, som man gjorde på Røsnæs i tidligere tider.

”Der ligger et stort formidlingsarbejde her som vi bl.a. kan give videre til skolerne og det er vi meget villige til, vi har faktisk store planer for fremtiden,” fortæller møllersvend Martin Schmidt.

Møllersvendene har også planer om at etablere et udsalg af eget produceret mel fra Ulstrup Mølle, det efterspørger mange af de gæster som besøger den flotte mølle på Røsnæs.

Nye vinger

Udover at genskabe skallekværnen, så arbejdes der også med at få fremstillet nye vinger til Ulstrup Mølle, et projekt til 1 mio. kr.

De to møllevinger er hver 23 meter lange og vejer tæt på to tons stykket. Den ene af vingerne blev taget ned først i oktober sidste år grundet råd i og omkring krydshovedet, stedet hvor vingerne sidder fast på vingeakslen.

Det var rettidig omhu at nedtage vingen, før efterårs- og vinterstormene tog over, for derved at undgå de skader en ufrivillig nedstyrtning kunne afstedkomme.

Ulstrup Mølle har mistet vingerne

Del