Ungehus skal styrke byens evne til at tiltrække og fastholde tilflyttere

Flere erhvervsdrivende oplever, at deres yngre ansatte, deres lærlinge og de yngre tilflyttere mangler et steder at gå hen, når de har fri. Skaber man det sted, er der flere, der bliver - og kommer til.

Ungehus skal styrke byens evne til at tiltrække og fastholde tilflyttere
Et hus, der ikke er et studenterhus, men et Ungehus, der skal samle de unge, hvad enten de er i lære, går i gymnasiet, er på en videregående uddannelse eller er i job. Arkivfoto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

På onsdag er der stiftende generalforsamling for foreningen bag Ungehuset i Kalundborg. Et hus, der ikke er et studenterhus, men et Ungehus, der skal samle de unge, hvad enten de er i lære, går i gymnasiet, er på en videregående uddannelse eller er i job.

Det handler om at skabe et fællesskab, at skabe netværk og at de unge får lyst til at blive i Kalundborg. Det handler om rekruttering af unge til uddannelser og lærepladser i Kalundborg, men det handler i høj grad også om at fastholde de unge, der kommer til byen, og det er her, at Ungehuset kommer ind i billedet. På onsdag er der stiftende generalforsamling for foreningen bag et Ungehus i Kalundborg, og man håber på, at de rigtig mange - både private og erhvervsdrivende.

Ungehuset styrker byens evne til at tiltrække og fastholde tilflyttere

Foreningen bag Ungehuset, der bliver stiftet på onsdag, ønsker at Ungehuset bliver et sted, hvor de 16-30-årige i Kalundborg kan komme og skabe forskellige former for fællesskaber. Men det kræver, at der også er et sted, hvor man kan mødes – og det kommer altså med Ungehuset i Bredgade i Kalundborg, hvor den tidligere JUVI-klub lå. Formålet er netop at skabe et hus, hvor unge kan udfolde sig i et åbent, trygt miljø med medbestemmelse over aktiviteter og retningslinjer uanset, om de er studerende eller i job.

Anika Lucassen, der arbejder som bosætningskonsulent hos Kalundborg Kommune, fortæller, at hun ikke er i tvivl om, at man ved at skabe et Ungehus også styrker byens evne til at tiltrække tilflyttere – og ikke mindst få dem til at blive. Hun tilføjer, at drømmen for bosætningskonsulenten klart også er, at kalundborgenserne kommer til at bruge ungehuset.

"Hos Bosætningsteamet arbejder vi hver dag for at gøre Kalundborg til en attraktiv by at bo, leve og uddanne sig. Ungehuset er et fantastisk initiativ, der understøtter denne vision. Ved at skabe et sted, hvor unge kan mødes og trives, styrker vi både byens identitet og dens evne til at tiltrække nye familier og studerende. Det er et projekt, der viser, hvad Kalundborg kan, når vi arbejder sammen,” siger hun, og fortsætter: ”Men det er vigtigt at understrege, at det ikke er et studenterhus, men et Ungehus, hvor alle de yngre, der er er under uddannelse, i lære, i job osv. er velkomne. Det handler om at have et sted, hvor man helt uforpligtende kan smutte forbi og være en del af et fællesskab. Hvis man ikke får venner i en by, som man er flyttet til og ikke har et netværk – et sted at gå hen, er sandsynligheden for, at man bliver i byen ikke stor. Med Ungehuset kan vi give de unge rammerne til at skabe noget mere, og så er drømmen for bosætningskonsulenten klart, at kalundborgenserne kommer til at bruge Ungehuset, så man får integreret tilflytterne med kalundborgenserne.”

Finder man ikke fællesskabet, rejser man

Anika Lucassen fortæller, at det længe har været et problem, at mange unge ikke har et sted at gå hen efter endt skoledag eller job. Hvis man er tilflytter og ikke kender nogen i byen, er det svært at finde et fællesskab, der gør, at man bliver i byen på længere sigt.

”Vi har fået flere uddannelser til Kalundborg, ligesom der er skabt mange nye jobs, og det er jo fantastisk, men vi skal også kunne finde ud af at fastholde folk, og her har vi brug for at gøre noget for de unge. De har intet sted at gå hen og mødes med andre unge – både unge fra Kalundborg, men også andre tilflyttere. Det skal Ungehuset lave om på. Mange unge, der er flyttet til Kalundborg, arbejder meget, fordi de ikke har et sted at gå hen, når de har fri. De skal have et netværk, får de ikke det, bliver de ikke i byen. Så simpelt er det. Det er rigtig godt med foreningerne og koncerter i byen osv., men det er ikke nok. Mange unge i dag mødes derudover også ofte uden, at det handler om alkohol, så et værtshus er ikke en løsning. Der er mange former for fællesskab, og det er præcis, hvad Ungehuset skal kunne – danne rammerne om forskellige fællesskaber, og de unge er jo selv med til at definere, hvad det skal være,” fortæller siger hun.

Ungehus - en fordel for de erhvervsdrivende

Flere erhvervsdrivende oplever, at deres yngre ansatte, deres lærlinge og de yngre tilflyttere mangler et steder at gå hen, når de har fri. Skaber man det sted, er der flere, der bliver - og kommer til. Det er Anika Lucassen helt overbevist om, og erfaringen i andre byer viser da også, at hun har ret.

”Vi har set det i flere andre danske byer, bl.a. i Skive. Men også i Holbæk har man haft succes med at skabe et Ungehus, og det kan vi også i Kalundborg. Erhvervslivet skal se det som en investering. Se det som rekruttering og fastholdelse af tilflyttere. Det bliver sværere og sværere at få faglærte folk og finde lærlinge ligeså at få de unge til at blive efter endt uddannelse. Men kan man tilbyde mere end en kedelig provinsby, hvor man sidder på sit værelse, fordi man ikke kender nogen i byen, så er vi kommet langt. Vi har brug for de erhvervsdrivende, men de kan forhåbentlig også se, at de har brug for os. Derfor håber vi meget, at de også vil komme til generalforsamlingen og giver deres besyv med,” fortæller hun.

Hjælp er mange ting

Anika Lucassen understreger desuden, at man kan være deltagende på mange måder. Nogle hjælper økonomisk, andre med frivillige hænder og måske nogle erhvervsdrivende kan hjælpe med renovering på den ene eller anden måde.

”Det kan være, at man ikke har penge til at give til projektet, men derimod kan lægge nogle mandetimer, betale noget materiale, kender til hjemmesider, eller på anden vis være behjælpelig. Her kan man bidrage men det, man kan, intet er for småt. Det handler om fællesskabet og om, at vi hjælper hinanden, så vi får skabt et fantastisk Ungehus i Kalundborg, som vi kan være stolte af.”

Foreningen bag Ungehuset håber på, at huset er klar til de unge til studiestart i begyndelsen af september.

Generalforsamling – alle er velkomne

Generalforsamlingen er altså åben for alle, og deltagelse er uforpligtende. Ifølge foreningen bag ungehuset, er det en mulighed for at blive en del af et unikt projekt, der kan gøre Kalundborg mere attraktiv for unge og erhvervslivet.

”Alle er meget velkomne, særligt dem, der mener, at de kan bidrage med noget på den ene eller den anden måde, og det gælder private såvel som virksomheder. Der er mange måder at hjælpe på, og vi håber at se både private og virksomheder,” siger Anika Lucassen.

Den stiftende generalforsamling holdes den 26. februar kl. 17-19 i Helix Lab, Campus Kalundborg 3, 4400 Kalundborg. Der vil være forplejning til mødet.

Kalundborg-modellen

Ambitionen om et ungehus har i mange år været en drøm for lokale erhvervsfolk. På initiativ af Kalundborg Brugsforening mødtes repræsentanter fra Kalundborg Brugsforening, Sparekassen Sjælland Fyn, Intertek, Electricom, Kalundborg Kommunes Bosætningsteam, Knowledge Hub Zealand og Helix Lab i juli 2024 til en diskussion om muligheden for et ungehus i Kalundborg. Partnerne kommer alle med vidt forskellige baggrunde og ressourcer, hvilket har været positivt for projektets fremdrift. Samarbejdsformen, også kaldet Kalundborg-modellen, har i mange år været drivkraften bag mange succesfulde initiativer i byen.

Del