Ung og Underbetalt – Er det dig?
Det er meget typisk at de unge hverken får pension, 8 %, fritvalgstillæg, ca. 8 %, løn under sygdom, forskudttidstillæg for at arbejde om aftenen og natten, overtidsbetaling, helligdagsbetaling eller andre tillæg.
Af Jens Nielsen
Tirsdag morgen, den 8. oktober 2024, går aktive fra 3F Kalundborg på gaden, for at møde de unge i Kalundborg. 3F omdeler flyers mv. og tager en snak med dem, der har lyst om løn og arbejdsvilkår.
Repræsentanter fra 3F Kalundborg står ved uddannelsesstederne på J. Hagemann-Petersens Allé tirsdag morgen fra kl. 07.15 til 08.15, hvor de vil møde de unge studerende.
Årsagen er, at restaurationsbranchen, som er et af 3F’s områder, er det næstmest foretrukne arbejdssted for unge mellem 15 og 26. Både som fritidsjob og studiejob. De arbejder for det meste i cafeer og restauranter, som tjenere og medhjælpere.
Langt de fleste unge i restaurationsbranchen bliver underbetalt!
De arbejder ikke under kollektiv overenskomst. Derfor ligger de unges lønvilkår typisk 30-40% under det normale for branchen - der hvor der er overenskomst.
Det er meget typisk at de unge hverken får pension, 8 %, fritvalgstillæg, ca. 8 %, løn under sygdom, forskudttidstillæg for at arbejde om aftenen og natten, overtidsbetaling, helligdagsbetaling eller andre tillæg.
Det er helt almindeligt at unge sendes hjem uden løn, hvis der ikke er noget at lave i virksomheden, det regner eller der er aflysninger - og det er helt almindeligt at unge ikke får et opsigelsesvarsel, når de bliver afskediget. Det er også helt almindeligt at unge skal stå til rådighed ugens 7 dage, når der bliver brug for dem. Mere end 60 % af de unge har en ansættelse, hvor de ikke får garanterede timer.
Det er ligeledes helt almindeligt at unge får en løn mellem 105 og 115 kroner i timen, hvor den overenskomstmæssige løn ligger på mellem 141 kroner i timen for en medhjælper og 168 kroner i timen for en tjener.
Behandlingen af mange unge i restaurationsbranchen er uanstændig
”Unge mellem 15 og 26 år bliver i store dele af restaurationsbranchen behandlet helt uanstændigt. De underbetales massivt og har arbejdsvilkår der minder om vilkårene i Danmark i forrige århundrede,” fortæller Betina Lundsgaard-Nielsen, faglig sekretær for området Privat Service, Hotel og Restauration hos 3F i Kalundborg, og fortsætter, ”Formålet med kampagnen er at stille råd og vejledning om arbejdsmarkedet gratis til rådighed for de unge og give dem mulighed for at tjekke deres løn. Vores kampagne består af en QR-kode som fører hen til kampagnens hjemmeside, hvor man kan læse om helt grundlæggende rettigheder, som efterhånden er normale på arbejdsmarkedet og finde en lønberegner, hvor man kan tjekke sin løn.”
3F Kalundborg gennemførte en lignende kampagne for knapt et år siden, hvor de unge også blev mødt ved uddannelsesinstitutionerne, men problemet med ’Ung og Underbetalt’er ikke løst endnu og derfor gentages kampagnen.