Undgå skadestuen nytårsaften

70 procent af tilskadekomne, som sidste nytår endte på landets skadestuer, bar ikke sikkerhedsbriller. Med sund fornuft og et par enkle huskeregler kan man blive fri for at tilbringe nytårsaften på skadestuen.

Undgå skadestuen nytårsaften
Husk sikkerhedsbrillerne og de gængse gode fyrværkeriråd, så kan du måske undgå at tilbringe nytårsaften på en skadestue. Foto: Colourbox

På trods af advarsler hvert eneste år, så slutter nytårsaften for en del danskere med en tur på skadestuen. Selvom antallet af fyrværkeriskader har været faldende de senere år, er der stadig alt for mange, der kommer til skade, når krudtet fyres af.

- Selvom vi alle godt ved, at fyrværkeri er farligt, ser vi desværre flere ulykker hvert år, hvor sikkerheden er blevet tilsidesat. Ofte fordi man er i festligt lag og måske har fået lidt for meget champagne, siger Henrik Bundgaard, koncerndirektør for Skadeservice i Alm. Brand Group, der omfatter forsikringsselskaberne Codan og Alm. Brand.

Fingre og øjne er hårdest ramt
Sidste år modtog selskabet flere anmeldelser fra kunder, hvor særligt hænder og øjne stod for skud.

- Mange af skaderne sker, fordi man har en lidt for høj promille, og fyrværkeriet ikke bliver tændt og affyret korrekt, eller fordi det er defekt. Som altid gælder det om at have sikkerhedsbriller på, også selvom man ikke selv affyrer fyrværkeriet, siger Henrik Bundgaard som forklarer, at det primært er de 18 – 36-årige, der ikke bærer sikkerhedsbriller.

Raketter skyld i flest ulykker
Det er fortsat raketter, som er skyld i de fleste skader. Bomberør ligger som nummer to på landsplan.

- Raketter er meget populære, men særligt i hovedstadsområdet fylder bomberør desværre meget i skadestallene. Det er fortsat børn og unge, som oftest kommer galt afsted, siger Henrik Bundgaard.

60 procent af alle tilskadekomne ved sidste nytår, der fik skaderne behandlet, var højst 25 år.

Del