Ulstrup Mølle har mistet vingerne
Den 128 år gamle mølle på Røsnæs mistede tirsdag sine vinger, ikke ved et uheld, men ved planlagt nedtagning.

Af Jens Nielsen
Vingerne på Ulstrup Mølle blev tirsdag taget ned grundet råd i træværket. Et nyt sæt vinger koster omkring 1 mio. kr. som skal findes via fondsmidler.
Den 128 år gamle mølle på Røsnæs mistede tirsdag sine vinger, ikke ved et uheld, men ved planlagt nedtagning. Vingerne var plaget af råd i og omkring krydshovedet, stedet hvor vingerne sidder fast på vingeakslen.
Det er et sted med meget fugt, og hvor det stort set er umuligt at vedligeholde. Mølleudvalget under ledelse af projektleder Egon Frank Hansen vidste godt, at vingerne ikke havde det så godt og besluttede derfor, som rettidig omhu at nedtage vingerne, før efterårs- og vinterstormene tager over, for derved at undgå de skader en ufrivillig nedstyrtning kan afstedkomme.
Opgaven med at få de store vinger taget ned var lagt i hænderne på møllebygger Christoffer Palle i samarbejde med de frivillige møllersvende på Ulstrup Mølle og med hjælp fra den store kranbil fra Obel Transport i Kalundborg.
De to møllevinger er hver 23 meter lange og vejer tæt på to tons stykket.
I gammel tid, hvor møllen var i daglig drift, blev vand og fugt slynget ud, og vingerne kunne holde op til ca. 50 år. Men nu, hvor møllen som museumsmølle kun er i kortvarig drift ca. en gang om ugen, og i sommerhalvåret, hvis vinden vil, hver søndag, har et sæt vinger en betydelig kortere levetid. Vingerne, der er lavet af Douglas gran, blev denne gang kun 37 år. Det tager typisk 4 – 5 år fra træet står i skoven til vingerne sidder på møllen afhængig af udtørring af træet.
”I møllen var vi så heldig, at vi for et års tid siden fik reserveret et par træstammer, der allerede havde ligget et par år, og som nu bliver opskåret hos møllebyggerfirmaet Christoffer Palle, Nykøbing Falster, og er vi heldige, at træet er tørt nok og der kan skaffes økonomi til fornyelsen, kan der komme nye vinger på til sæsonen 2023 eller senest i 2024. Et nyt sæt vinger af lasket type med nye sejl, som også var noget slidte, vil koste i omegnen af 1 million kroner,” fortæller Egon Frank Hansen.
Ulstrup Mølle er blandt landets bedst bevarede
Ulstrup mølle oplever for tiden stor interesse bl.a. som en del af oplevelsen ”Røsnæs rundt”. Besøgstallet for sæsonen 2022 har været på den gode side af 1500 gæster plus nogle events grupper, og for tiden arbejdes der i møllen på etablering af en skalkværn med grynvifte, således, at når dette udstyr er på plads, vil møllen være komplet og i 100 % funktionsduelig stand, som da den blev opført i 1894. Kun meget få møller i Danmark lever op til denne standard, og dette er gjort muligt via et LAG tilskud på 400.000 kr. og en fondsbevilling på 200.000 kr. fra Augustinus fonden.