Ukrainsk mesterbager i Medborgerhuset

Tetiana Demiter fra Ukraine er i disse måneder i praktik i Medborgerhuset. Selvom hun ikke kan andre sprog end ukrainsk, så kan man tilsyneladende nå langt med en mobiltelefon, et smil og universelle fagter.

Ukrainsk mesterbager i Medborgerhuset
Ukrainske Tetiana Demiter har evner i et køkken. Det beviste hun blandt andet ved Medborgerhusets nytårskur, torsdag, hvor hun stod for dagens søde indslag. Foto: Jens Nielsen

Af Merete Jensen, merete@tv-kalundborg.dk

Ukrainske Tetiana Demiter har været i praktik i Medborgerhuset i halvanden måned, og skal indtil videre være der til 20. februar. Ifølge Medborgerhusets leder, Marianne Madsen, er Tetiana en gave for stedet.

Mobiltelefonen er sjældent langt væk fra 40-årige Tetiana Demiter fra Nikolaev i Ukraine. Den bruger hun til at kommunikere med – fra ukrainsk til dansk. Ellers foregår kommunikationen via fagter og gestik – og det går faktisk temmelig godt! Enkelte danske ord er ved at snige sig ind i hendes ordforråd, og det er sprogskolens fortjeneste.

Tetiana Demiter er i praktik i Medborgerhuset to dage om ugen, hvor hun primært går til hånde i køkkenet. Resten af ugens dage er hun på sprogskole. Selvom den ukrainske kvinde ikke har nogen uddannelse som bager, så har hun arbejdet i mange år på en brødfabrik hjemme i Ukraine. At hun har flair for bagerfaget, er man slet ikke i tvivl om, for hun formår at lave smukke, velsmagende kunstværker. I anledning af Medborgerhusets ”nytårskur”, torsdag, havde hun bagt kage til 120 personer. En bedrift, som andre ville få koldsved på panden af at skulle overkomme.

- Jeg elsker at bage, for jeg er ret vild med søde sager, skriver hun på sin telefon, mens hun griner. Hun fortsætter:

- I Ukraine arbejdede jeg på en brødfabrik, hvor jeg også lavede kager og konfekt. Jeg er derfor glad for at være her i Medborgerhuset, og de er ret søde ved mig, skriver hun.

Tetiana klikker sig frem til telefonens billedrulle, hvor kunstværk efter kunstværk understreger hendes ord.

Familien er spredt

Tetiana Demiter kom til Danmark i maj måned 2022, selvom hun slet ikke kendte noget til Danmark i forvejen. Da krigen spidsede til, blev Tetiana og hendes 13-årige søn sat på en bus som tilsyneladende havde kurs mod Danmark. I dag bor mor og søn i Kalundborg, mens hendes 22-årige datter befinder sig i Polen. Desværre er hendes bror og far stadig i Ukraine, hvor de forleden var uhyggeligt tæt på nogle af de utallige bombardementer som præger landet. Men selvom hendes hjerte tydeligvis er i Ukraine, så er en hverdag her i Danmark ved at indfinde sig.

Fordel for begge parter

- Hun er en sød og omgængelig pige, og hun er i dén grad blevet en del af huset. Det er heller ikke noget problem, at hun ikke kan tale dansk endnu, for det klarer vi. Man når langt med et smil, fagter og en mobiltelefon, siger Marianne Madsen som før har haft udlændinge i praktik.

- Det er fint, at kommunen og jobcentret kan iværksætte sådan et tiltag. Det er jo en fordel for begge parter. Vi tager såmænd heller ikke skade af at lære noget nyt. Derfor siger jeg altid ja til at tage folk i praktik her i Medborgerhuset. Her er der ingen særregler, for man bliver bare en del af huset! I bund og grund handler det ikke kun om at få et job – det drejer sig om at få et liv, siger Medborgerhusets leder.

Nytårskur med lækkerier

Torsdag kunne de frivillige og ansatte i Medborgerhuset byde indenfor til nytårskur, hvor der blev skålet i saftevand, hvorefter der blev serveret gammeldags oksesteg med det hele! Til kaffen bagefter blev Tetiana Demiters lækkerier serveret. Nogle lækkerier, hun har arbejdet hårdt på siden mandag.

- Kagen hedder ”Mælkepigen”, og er en virkelig lækker kage med kirsebærfyld og chokoladecreme. Det er en ukrainsk opskrift. Nu håber jeg, at de alle sammen kan lide den, skriver Tetiana Demiter på sin telefon.

På TV-.Kalundborg kan vi godt afsløre, at kagen smagte fantastisk.

Del