Turbulent år – men masser af is i maven

Stigende priser, krig i Europa og udfordrede forsyningskæder. Sådan har hverdagen været for de to nye ledere af XL BYG G&S Gørlev, Gitte Kærgaard Petersen og Jeanette Sørensen. Men de to kvinder er ikke så lette at slå ud af kurs.

Turbulent år – men masser af is i maven
Gitte Kærgaard Petersen og Jeanette Sørensen fra XL BYG G&S Gørlev har begge været ansat i et år som henholdsvis afdelingschef og souschef/byggecenterleder. Foto: Merete Jensen

Af Merete Jensen, merete@tv-kalundborg.dk

Der er nu gået lidt over et år, siden den nye lederkonstellation i XL BYG G&S Gørlev blev en realitet.

Selvom det på mange måder har været et turbulent år, så ser afdelingschef Gitte Kærgaard Petersen og souschef og byggecenterleder, Jeanette Sørensen, tilbage på et fortrinligt ”parløb” i en branche, der har været udfordret på grund af coronaens ”efterveer”, krigen i Ukraine og den generelle inflation.

Det er måske lidt utraditionelt at være kvindelig leder i et byggecenter, men i XL BYG G&S Gørlev står hele to erfarne kvinder i front for de tyve ansatte. Fælles for dem begge er, at de brænder for faget, ser forhindringer som udfordringer og sørger for et godt og trygt arbejdsmiljø!

Kvinder i et mandefag

- Jeg startede som elev i 2006 her i Gørlev, og blev udlært to år efter. Så arbejdede jeg en del år som sælger i trælastafdelingen, inden jeg for fire år siden blev salgsleder. Den 2. januar i år blev jeg afdelingschef, fortæller 35-årige Gitte Kærgaard Petersen fra Hallenslev.

Det er lidt den samme historie som gentager sig for 52-årige Jeanette Sørensen fra Havnsø, for hun startede også som elev i XL BYG i Hørve i 1988, og kan derfor i 2023 fejre hele 35 år i kæden – heraf de 34 år i Hørve-afdelingen. Hun blev ligesom Gitte ansat i den nye stilling den 2. januar.

- Det var en stor beslutning at flytte afdeling fra Hørve til Gørlev, men da Gitte og jeg havde haft vores allerførste samtale, så var jeg slet ikke i tvivl. Vi arbejder enormt godt sammen og deler de samme værdier, siger Jeanette Sørensen. Hun fortsætter:

- Selvom vi er to kvinder i et traditionelt mandefag, så mærker vi faktisk ikke rigtig noget til det! Det eneste var måske lige i starten, hvor kunderne ikke kendte mig. Der foretrak de Gitte eller én af de andre. Det er nok meget naturligt, at man som ny måske lige skal bevise sit værd og smide et par fremmedord i forbindelse med et produkt, siger hun grinende.

Et hæsblæsende år

På spørgsmålet om, hvad der har kendetegnet det seneste år, så er begge enige i, at coronaens efterveer, krigen i Ukraine og den generelle inflation har præget branchen en del. Efter et par hæsblæsende corona-år, hvor mange brugte penge på at udbedre boligen, så har krigen i Europa forsinket og fordyret leverancerne til XL BYG.

- Det har været meget udfordrende, for vi har egentlig skullet være på forkant med, hvad kunderne potentielt ville købe. Men vores indkøbsafdeling har været enormt gode til at finde gode alternativer, hvis vi eksempelvis havde svært ved at få et isoleringsmateriale som flamingoplader hjem. Man kan sige, at vores sælgere har været presset til det yderste – også fordi priserne på materialer er steget så enormt. Men heldigvis er vi begyndt at se ret markante prisfald på nogle varer, siger Gitte Kærgaard Petersen. Hun roser samtidig personalet for at være enormt kompetente og gode til at hjælpe hinanden – også på tværs af faggrænser.

Bæredygtighed og klima

Hos XL BYG G&S Gørlev forsøger man at leve op til nogle af FN’s Verdensmål, for flere og flere kunder efterspørger bæredygtige varer.

- Miljø og bæredygtighed er et gennemgående tema i vores varer, og vi har en bæredygtigheds- og kommunikationschef, Pernille Olsen, der faktisk holder foredrag om vores forskellige bæredygtige materialer. Vi ser det som en stor styrke, at vi kan rådgive både privat- og erhvervskunder om så vigtigt et emne, siger Gitte Kærgaard Petersen.

XL BYG G&S Gørlev arbejder med fire af FN’s Verdensmål: ”Sundhed og trivsel”, ”Ansvarligt forbrug og produktion”, ”Klimaindsats” samt ”Livet på landet”.

Foråret – og nyheder – er på vej

- Nu glæder vi os bare til foråret, hvor vi har nogle spændende nyheder inden for grill, havemøbler, havemaskiner og den helt nye robotplæneklipper fra Works som ikke behøver et kabel i jorden. Desuden skal vi fra starten af maj have gang i vores ”fredagsdemoer”, hvor forskellige leverandører kommer og præsenterer en del af deres produkter. Jo, vi har meget godt at se frem mod, siger Jeanette Sørensen.

Hvis man vil vide mere om XL BYG G&S Gørlev, så kan man gå på hjemmesiden eller kigge ned i byggemarkedet på Østerled 32 i Gørlev.

Del