Fire årtier som farmakonom

Trine Ebdrup fra Kalundborg Svane Apotek kan se tilbage på 40 år i en branche, hvor uddannelse, teknologi og kunder har ændret sig betydeligt.

Fire årtier som farmakonom
Farmakonom Trine Ebdrup har gennem 40 år betjent og vejledt apotekskunder i Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

Af Lasse Petersen

57-årige Trine Ebdrup fra Kalundborg har rundet 40 år som farmakonom hos Kalundborg Svane Apotek. Hun blev udlært i 1980'erne og har over årene været med på en rejse, hvor apoteket undervejs er flyttet til nye, robotklare lokaler, ligesom moderne teknologi for alvor har sat sit præg på faget.

"Jeg føler jo ikke, at jeg har været her i 40 år. Det er bare kørt derudad," siger Trine Ebdrup selv, når snakken falder på 40-års jubilæet.

Karrieren som lige præcis farmakonom startede faktisk som lidt af en tilfældighed i sin tid, fortæller jubilaren.

"Min søster var farmaceutstuderende og i praktik på Kalundborg Apotek. Jeg skulle i erhvervspraktik, men var i tvivl om, hvad jeg ville, og så foreslog hun at komme med på apoteket. Jeg sagde først til hende, at det gad jeg simpelthen ikke - men jeg gjorde det så alligevel og opdagede, at det var virkelig interessant. Da jeg var færdig med den uges erhvervspraktik, sagde apotekeren til mig, at hun syntes, jeg skulle søge ind som elev til næste sommer. Og det gjorde jeg så," siger hun.

Laboratoriet i Lindegade

Trine Ebdrup kom således i lære hos apoteket i Lindegade i 1983 og blev uddannet som farmakonom. 40 år senere kan hun nu se tilbage på et felt, der på mange måder har udviklet sig. Selve farmakonom-uddannelsen er blandt andet meget anderledes, end da hun blev udlært.

"Dengang jeg kom i lære, arbejdede vi i laboratoriet, så jeg har lavet rigtig mange cremer, miksturer og tabletter. Vi var på skole tre gange fire uger med eksamen til sidst. I dag kommer man på skole rigtig mange gange, og man lærer ikke at lave lægemidler. Det har jeg lært. Så det er en helt anden uddannelse i dag," siger hun.

At være udlært som "gammeldags" farmakonom har derfor også givet Trine Ebdrup noget baggrundsviden, der både kommer kunder og kolleger til gode.

"Jeg ved jo rigtigt meget om, hvad der er indeni pakningerne. Og det er da tit, at nogle af de unge kommer og spørger "hvad med det her konserveringsmiddel, kan man tåle det, når man har det sådan og sådan?" eller "hvilke af de ting, der står på pakken, er det virksomme stof?" Der føler jeg mig lidt bedre klædt på, fordi jeg ved, hvad de forskellige ting i lægemidlerne er," siger hun.

Mere information til kunderne

Samtidig bliver man i vore dage i højere grad trænet i kundehåndtering på uddannelsen. Det er vigtigt, da kundernes behov er endnu et aspekt, der har ændret sig i Trine Ebdrups tid.

"Da jeg blev udlært, og folk kom for at hente for eksempel penicillin, sagde man aldrig, hvad det var. Og det første man gjorde, når man kom ud til kassen med medicinen, var at skjule det og pakke det ind. Nu skal du vejlede kunderne i, hvordan man bruger det og så videre," siger hun.

I det hele taget var det så som så med informationen, når man i de dage besøgte sit lokale apotek. Fokus lå simpelthen et andet sted.

"Jeg kan huske, at der var en af de gamle farmaceuter, som sagde: "Trine, når du kommer ud i skranken, er det vigtigste, at du kan pakke tingene ordentligt ind". Det gik hun meget op i, for naboen måtte jo ikke se, hvad der blev givet, og man måtte ikke informere overhovedet. Det var lægens job," siger Trine Ebdrup.

Topmoderne teknologi

I laboratoriet i Lindegade nåede Trine Ebdrup i en periode at vikariere som chef, mens en kollega var på barselsorlov, og i 2009 rykkede hun og resten af apotekspersonalet så ind i Kalundborg Svane Apoteks nuværende placering på Elmegade.

Her stod der en topmoderne apoteksbygning, som var indrettet med flere skranker til kundeekspedition samt med en robot, der sikrer hurtig, automatisk og fejlfri udlevering af medicin. Nu om dage skal de ansatte tilmed logge ind med deres MitID mindst en gang om dagen for at kunne udlevere medicin til kunderne.

Der er med andre ord sket noget af et kvantespring i teknologien i løbet af Trine Ebdrups arbejdsliv.

"Da jeg kom i lære, sad vi og skrev med kuglepen og havde en gammeldags skrivemaskine til at skrive etiketter på. Nu er det bare på en computer alt sammen," fortæller hun.

Elsker kundekontakten

I dag er der i alt 20 faglærte - et mix af farmaceuter og farmakonomer som Trine Ebdrup - at finde blandt personalet på Kalundborg Svane Apotek, hvor der er et godt kollegialt samvær. Jubilaren selv finder fortsat arbejdet lige så interessant, og derfor er 40-års jubilæet langt fra enden.

"Jeg elsker kundekontakten, og så elsker jeg at informere," lyder det fra hovedpersonen med et smil.

Del