Træpiller fra storbrand bliver til varme i Kalundborg

3000 tons træpiller er nu blevet fragtet til Kalundborg og skal brændes af i Asnæsværkets Blok 6.

Træpiller fra storbrand bliver til varme i Kalundborg
Flemming Zinckernagel, kraftværkschef på Asnæsværket, imellem de store bunker med træpiller, som n u skal brændes i Asnæsværkets Blok 6. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

3000 tons træpiller fra storbranden på Studstrupværket ved Århus, skal brændes i Asnæsværkets Blok 6 og bliver dermed til fjernvarme i Kalundborg.

Det tog fire uger for brandvæsenet at slukke branden i en stor silo på Studstrupværket ved Århus. Der var ca. 55.000 tons træpiller i siloen, da branden startede. Heraf er ca. 40.000 tons blevet beskadiget af branden og kan derfor ikke længere bruges på Studstrupværket eller til private træpillefyr.

Mange tons træpiller er slukket med saltvand og kan derfor ikke bruges i en kedel, men en lille del er blevet slukket med ferskvand, og 3000 tons er nu blevet fragtet til Kalundborg og skal brændes af i Asnæsværkets Blok 6.

”På Studstrupværket bliver træpillerne knust og blæst ind i kedlen, men her på Asnæsværket kører de fra transportbåndet og direkte ind i kedlen, derfor kan vi håndtere de træpiller som har fået vand, på den måde går biomassen ikke til spilde,” fortæller Flemming Zinckernagel, kraftværkschef på Asnæsværket.

Træpillerne er normalt i pille form, men efter branden, hvor de har fået meget vand, er træpillerne nu nærmest blevet til savsmuld.

”Det er et udmærket forsøg hvis vi en dag skulle til at fyre med savsmuld som alternativt brændsel, og med den belastning der er på kedlen lige nu, så blander vi 4% af træpillerne i den træflis vi ellers fyrer med,” forklarer Flemming Zinckernagel, som regner med at de 3000 tons træpiller er væk ved årsskiftet.

Bunkerne med træpiller vandes jævnligt, både for at sikre, at det ikke ryger og lugter ind over Kalundborg og dels for at sikre, at der ikke skal gå ild i bunkerne igen. Derfor er der også flere steder stukket temperaturspyd, helt op til fire meter ind i bunkerne, for på den måde at overvåge at temperaturen ikke stiger, og af samme årsag er de 3000 tons træpiller også fordelt på flere mindre bunker.

Del