Tjajkovskijs Svanesøen – nu med pingviner

Tjajkovskijs Svanesøen – nu med pingviner

Femkanten går til balletten! Dansekompagniet Granhøj Dans kommer med danseforestillingen ’This Is Not Swan Lake’ på Postgården tirsdag d. 5. oktober kl. 19.30. Det er en smuk, rørende og komisk fortælling om danseelevens umulige forelskelse i den feterede, men også homoseksuelle, komponist, Peter Tjajkovskij.

Der er langt fra kærlighedshistorien mellem prins Siegfried og svaneprinsessen Odette i Tjajkovskijs ballet Svanesøen til virkelighedens proformaægteskab mellem Tjajkovskij og hustruen Antonina. Hun var hans elev på musikkonservatoriet i Moskva, og hun var stormende forelsket i ham. Tjajkovskij var til gengæld ikke forelsket i hende, men i datidens Rusland kunne man ikke sige, at man var homoseksuel. 

Længsel

Det centrale i balletten Svanesøen er ballerinaens graciøse fremstilling af svanen med de smukke, lange lemmer og den elegante hals. Pingvinger har hverken lange lemmer eller en hals. Det er præcis afsættet for danseforestillingen. Antonina var følelsesmæssigt ligeså handicappet som en pingvin, når hun forgæves rakte ud efter Tjajkovskij. I ’THIS IS NOT SWAN LAKE’ sætter fire dansere/pingviner hendes længsel i scene. Der er garanti for smuk, rørende og komisk dans, når det er bedst.

Tjajkovskijs musik

Måske er Tjajkovskijs musik til Svanesøen den smukkeste og mest kendte i hele balletrepertoiret. Her spilles den på klaver af pianist/skuespiller Maria Eshplay, som udover at spille musikken også spiller rollen som Tjajkovskijs plagede proformahustru Antoninia, der ender på sindssygehospital på grund af sin ulykkelige kærlighed. Her folder hun musikken ud og fortæller om sin skæbne, mens fire pingviner danser hendes længsel frem over gulvet.

Scenen bredt ud på gulvet

’This Is Not Swan Lake’ har spillet på Det Kongelige Teater og er nu på turne på scener over hele landet. 

Forestillingen kræver meget plads, så på Postgården bliver scenen rykket ned på gulvet og så bliver publikum placeret rundt om. Den varer knap en time og billetter kan købes via Femkantens hjemmeside www.5kanten.dk .

Del