Tid til at tænke anderledes

IT-Bilen er ugentlig ude på skoler for at yde IT-support til både lærere og elever. Her er de på Nyrupskolen. Foto: Gitte Korsgaard.

AF Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

IT-Bilen er en socialøkonomisk virksomhed, der drives af et team af IT-professionelle. Medarbejderne er alle uddannede IT-folk, men der er primært tale om ansatte med nedsat arbejdsevne. Hele idéen er netop, at få nogle af de mennesker, der har haft svært ved at være på arbejdsmarkedet, i arbejde.

Der er ikke mange socialøkonomiske virksomheder i Kalundborg, men flere og flere får øjnene op for en lidt anderledes måde at drive forretning på. Henrik Linde og hele hans team er nogle af dem. I et lokale på Svebølle Skole holder de til. Her driver de et professionelt værksted, hvor alle, på nær en enkelt medarbejder, dog arbejder på deltid, og flere har diagnoser, der tidligere har gjort det svært for dem at have et almindeligt job. Men sådan er det ikke længere.

Koncept med plads til at udvikle sig

Henrik Linde, der har været selvstændig med IT firma i mange år, er selv opereret i ryggen tre gange, og kan ikke længere arbejde fuldtid. Da han lå på hospitalet kom han til at tænke på, at der måtte være en smartere måde at drive sit firma på, når han nu ikke kunne arbejde 37 timer om ugen, som flest andre.

”Det gik op for mig, at der mangler muligheder for, at folk lettere kan få et fleksjob i, jeg havde selv brug for det, og kom derfor i tanke om det. Samtidig ville jeg gerne kunne fortsætte med at hjælpe unge, da jeg har haft elever fra CSU en del år før min sygdom. Jeg fandt på det her koncept, som vi har i dag, hvor der er plads og ro til, at man udvikler sig stille og roligt,” fortæller Henrik Linde.

Mikkel Witzell på 27 år, Nikolaj Witzell på 25 år og 19-årig Mikkel Hansen er alle tre uddannede inden for IT, og de kan sagtens nikke genkendende til, at der er plads og ro til at være i virksomheden, selv om man fx udfordres af social angst, Aspergers Syndrom, stress eller noget helt fjerde, og derfor måske ikke kan arbejde fuld tid. De har tværtimod oplevet, at de kan mere, end de regnede med, hvis blot de fik tiden og pladsen til det.

Udover, at medarbejderne hos IT-Bilen reparerer computere, iPads osv., er de også én gang om ugen ude på forskellige skoler i kommunen, hvor de yder support til både lærere og elever. Derudover underviser de ligeledes ansatte og elever i brug af portaler, programmer og E-sport. IT-Bilen arbejder ud fra overbevisningen, om at alle er ligeværdige og skal lære af hinanden. Firmaet tilbyder i samarbejde med CSU Kalundborg en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse inden for IT- området. Uddannelsen skræddersyes til den enkelte studerende, og giver dermed personlig og faglig udvikling på lige netop de områder, som den studerende har brug for. De studerende deltager også i IT-Bilens support-teams på skolerne sammen med IT-Bilens medarbejdere. Eleverne opnår hermed forståelse og praktiske færdigheder inden for de forskellige IT-områder, herunder bl.a. netværk og it-support.

Stig Scheelhardt er 38 år og uddannet datafagtekniker, og har tidligere haft egen virksomhed i Jyderup i mange år, men kunne mærke symptomer på stress, og har derfor valgt at sadle om, og er nu ansat hos IT-Bilen i stedet.

”Det er meget vigtigt for os at have hele paraplyen, programmering, support, kundekontakt og reparation af hardware altså, at vi har hele den brede vifte i vores koncept, så der er plads til mennesker med forskellige kompetencer,” siger Stig Scheelhardt

Skolerne drager stor fordel af IT-Bilen

IT-bilen har værksted på Svebølle Skole, og er en gang om ugen også på Firhøjskolen, Nyrupskolen, Raklev Skole, Tømmerup Skole, Årby Skole, Bregninge-Bjergsted Friskole samt CSU Kalundborg.

”Skolerne har været under pres på IT-området længe, så det er en stor fordel for dem, at vi er i huset af flere årsager, vil jeg da sige. Vi løfter både lærerne og eleverne,” siger Henrik Linde.

Det kan skoleleder på Svebølle Skole, Anders Knudsen, bekræfte: "Vi modtager en ydelse af meget høj kvalitet, og vi oplever stor fleksibilitet, imødekommenhed og høj faglighed. Derudover gør det bestemt også noget for os som skole, at vi viser, at der er mennesker, der kan have svært ved at indgå i fællesskaber med andre pga. diverse udfordringer, der sagtens kan arbejde iblandt os, og faktisk har en enorm positiv effekt på os alle sammen. Vi vokser alle af det - også vores elever. På sigt er det jo også meningen, at de skal undervise både lærere og elever. Det er helt klart en positiv oplevelse, at IT-Bilen er på vores skole."

Kører også ud til private

På værkstedet i Svebølle repareres iPads, telefoner, bærbare og stationære computere. Man kan indlevere sit udstyr hver mandag og fredag i åbningstiden. Men man kan faktisk også bestille et hjemmebesøg af IT-Bilen.

”Vi har åbent på vores værksted på Svebølle Skole mandag og fredag mellem kl. 9 og 16. Her kan private også indlevere IT-udstyr, der skal repareres eller serviceres,” fortæller den daglige leder, Henrik Linde.

Behov for at se tingene anderledes

Der er ingen tvivl om, at virksomheden har fat i noget helt essentielt, hvis du spørger medarbejderne. Noget, som mange andre brancher også burde kigge på.

”Vores vision er jo, at vi skal sprede os. Det her koncept kan sagtens bruges i hele landet, fordi der er et stort behov for, at vi begynder at se tingene anderledes,” siger Henrik Linde.

Del