Teater om 2. verdenskrigs mest forhadte dansker

I Scavenius fortælles om en mand, som valgte landets tarv frem for sin egen popularitet.

Teater om 2. verdenskrigs mest forhadte dansker Teaterformidlingen Femkanten præsenterer Bådteatrets Reumert-vindende forestilling, Scavenius, i Kalundborghallen.

kontakt@tv-kalundborg.dk

Teaterformidlingen Femkanten præsenterer Bådteatrets Reumert-vindende forestilling, Scavenius, i Kalundborghallen, søndag den 14. november. Et lærestykke i at være en skiderik til landets fordel. En speciel forestilling, hvor karaktererne fremstilles som en slags dukketeater for voksne.

”Det er historien om manden, der bragte Danmark sikkert igennem 2. verdenskrig. Historien om manden, der sikrede jøderne mod overgreb indtil 1943. Historien om manden, som Stauning insisterede på skulle være udenrigsminister: ”De er den eneste, der kan løse opgaven.”  Han løste opgaven, og blev den mest forhadte mand i Danmark,”

Således præsenterer Kristian Halken, stykkets forfatter og hovedrolleindehaver, den konflikt, som ligger til grund for forestillingen.

Udfordring af vores selvforståelse

I Scavenius fortælles om en mand, som valgte landets tarv frem for sin egen popularitet. Det er jo det, som den folkevalgtes opgave burde være: Giv os det bedste land at leve i, beskyt os, og tænk på fremtiden. Erik Scavenius’ moralske dilemma under 2. Verdenskrig, bliver derfor til et lærestykke i at være en skiderik til landets fordel. Kristian Halken vil med Scavenius udfordre vores selvforståelse under  2. verdenskrig. Lider vi danskere af identitetsforvirring? Vi vil gerne fremstå som dem, der kæmpede – men gjorde vi det? Er Scavenius egentlig en antihelt – blev han Danmarks  Prügelknabe for vores manglende modstand?

Reumertpris ved dette års uddeling

Thomas Bang, der spiller rollen som Adolf Hitler i forestillingen, vandt prisen som årets mandlige ensemblespiller ved prisuddelingen her i 2021. I begrundelsen stod der bl.a., at ”der gik et øjeblik, før vi opdagede, at han havde sorte abehænder, og vi lod os charmere af hans egomane psykopat, der manipulerede med Danmarks statsminister som sin marionet.”  Stykket er i øvrigt inspireret af Birgitte Kosovics store romanportræt i to bind om Eric Scavenius fra 2019.

Scavenius spilles som en eftermiddagsforestilling i Kalundborghallen, søndag den 14. november kl. 16. Man kan se mere om forestillingen på 5kantens Facebookside, og billetter kan købes via hjemmesiden www.5kanten.dk

Del