Teater for unge skal hjælpe skoler med de svære snakke

Det har været et ønske fra flere af skolerne, at emner som køn, sex, identitet og venskab blev sat på skemaet af eksterne tiltag.

Teater for unge skal hjælpe skoler med de svære snakke
I sidste uge havde udskolingselever fra i alt otte forskellige skoler i Kalundborg Kommune besøg af teaterstykkerne "Fuck" samt Reumert-vinderen "Jeg er Silas."

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I sidste uge havde udskolingselever fra i alt otte forskellige skoler i Kalundborg Kommune besøg af teaterstykkerne "Fuck" samt Reumert-vinderen "Jeg er Silas", der på hver deres måde har fokus på temaer, der fylder i ungdomslivet - for eksempel køn, sex, identitet og venskab. 

Kulturkontaktperson i Kalundborg, Stine Veisegaard, fortæller, at det har været et ønske fra flere af skolerne, at emner som køn, sex, identitet og venskab, som kan være svære at tale med de unge om, blev sat på skemaet af eksterne tiltag. Løsningen på dette blev de to forestillinger, som både elever og lærere efterfølgende beskrev positivt.

Stine Veisegaard var selv til stede, da “Fuck” og “Jeg er Silas” blev opført i sidste uge. Hun mener, at forestillingernes emner ikke kun er kulturelt interessante, men også kan bruges som en del af den generelle undervisning.

“Forestillingerne er et godt eksempel på, hvordan kunsten kan spille sammen med skolernes læreplaner, og på fineste vis kan være et redskab til selvforståelse i de unges liv og dannelsesproces,” siger Stine Veisegaard og fortsætter: “Det har været et klart ønske fra nogle skoler at sætte mere fokus på ungekultur, krop, sex og følelser – og her passer de to forestillinger ind som et bud på, hvordan skolen kan arbejde med disse emner,”  fortæller Stine Veisegaard.

Forestillingerne blev opført i Kalundborg Kommune som en del af kommunens deltagelse i ordningen "Kulturpakker", som sikrer, at omkring 5.000 af kommunens elever hvert år får set både dans, teater og musik. Levende Musik i Skolen (LMS) er én ud af tre samarbejdspartnere i Kulturpakke-ordningen, og ifølge Stine Veisegaard har man i Kalundborg stort udbytte af Kulturpakkerne: “I Kalundborg Kommune betyder Kulturpakke-ordningen, at både de kommunale og private skoler får teater, musik og dans præsenteret hvert skoleår. Således koordineres årligt 255 spændende kulturoplevelser for børn og unge.”

Hverken “Fuck” eller “Jeg er Silas” har i denne sæson flere forestillinger i Kulturpakke-regi. Til og med juni måned får Kalundborg Kommune dog fortsat besøg af en lang række Kulturpakke-arrangementer, som kommer til at løbe af stablen på skoler, musikskoler, museer og i haller rundt omkring i kommunen.

Del