Tager pesticidrester i vandboringer meget seriøst

Tre af de undersøgte drikkevandsboringer tilhører Kalundborg Forsyning, og direktør Hans-Martin Friis Møller tager sagen meget seriøst.

 

Tager pesticidrester i vandboringer meget seriøst
Direktør fra Kalundborg Forsyning tager pesticidrester i vandboringer meget seriøst. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Danmarks Naturfredningsforening har for nylig fremlagt tal fra 2017 til 2022, der viser fund af pesticidrester i 29 procent af de undersøgte drikkevandsboringer i Kalundborg Kommune. Tre af disse tilhører Kalundborg Forsyning, og direktør Hans-Martin Friis Møller tager sagen meget seriøst.

Direktør fra Kalundborg Forsyning tager pesticidrester i vandboringer meget seriøst: ”Jeg er desværre ikke overrasket over resultatet. Det har stået klart for os i mange år, desto mere vi analyserer, desto mere finder vi i vores drikkevand. Det er desværre den ubekvemme sandhed,” siger Hans-Martin Friis Møller, direktør i Kalundborg Forsyning.

Danmarks Naturfredningsforening har undersøgt 115 aktive drikkevandsboringer i Kalundborg Kommune, og publiceret data fra 15. september 2017 til 15. september 2022. I tre af Kalundborg Forsynings drikkevandsboringer blev der fundet pesticidrester. Det drejer sig om Deigvad Syd, Svebølle Vandværk og Deigvad Nord.
I alle vandboringer er koncentrationen af pesticidrester under grænseniveauet. Dermed kan man roligt drikke vandet.

Drikkevandet er altid en bekymring

”Jeg er altid bekymret, når det kommer til vores drikkevand. Vi har i mange år haft fokus på det her i Danmark, og vi skal passe rigtig godt på det, så de næste mange generationer også kan få rent drikkevand,” fortæller Hans-Martin Friis Møller.

Han ved ikke, hvor pesticiderne konkret kommer fra, men han mener, det er tydeligt, vi nu betaler prisen for tidligere generationers brug af pesticider.

”Hovedparten af alle de pesticider, som vi finder i drikkevand i dag, er for længst blevet forbudt at bruge. Man vidste ikke bedre, og det betaler vi prisen for nu. Det er lidt forskelligt fra boring til boring, men det tager umiddelbart stofferne (red. fx pesticider) 50 til 60 år at trænge gennem jorden, og nå ned til grundvandet. Men vi følger alle vores vandboringer enormt tæt, og tager situationen meget seriøst, men for nu kan vores kunder være rolige,” slutter direktøren.

Del