Svens nysgerrighed er hans drivkraft

En let farveblindhed og et job som freelancefotograf plejer sjældent at være en optimal løsning. Men Sven Petersen kan i dag bladre gennem sit arkiv på over 100.000 billeder - heriblandt smukke luftfotos fra Kalundborg.

Svens nysgerrighed er hans drivkraft
Ægteparret Kitta og Sven Petersen har været gift siden 1969, og da de gik på pension i 2010 fik de for alvor gang i skriverierne. I dag har parret tilsammen udgivet seks bøger på deres eget forlag, Hartung. Foto: Merete Jensen

Af Merete Jensen, merete@tv-kalundborg.dk

Egentlig ville Sven Petersen helst være globetrotter og rejse verden rundt i jagten på spændende kulturer. I stedet blev han skolelærer og havde desuden et bijob som freelancefotograf på trods af en let farveblindhed. I dag rummer hans arkiver over 100.000 billeder, hvoraf en del dokumenterer et Kalundborg-område som gennem årene har været i en rivende udvikling. TV-Kalundborg har gennem den seneste tid bragt en del af hans flotte luftfotos fra Kalundborg.

Det lå måske ikke lige i kortene, at 76-årige Sven Petersen fra Vollerup Overdrev skulle bruge en stor del af sit liv på være freelancefotograf. Dels er han farveblind i let grad, dels var der en forventning om, at han som den ældste af fem brødre skulle overtage slægtsgården hjemme i Sønderjylland.

- Jeg har altid været anderledes, og selvom jeg måske traditionelt set burde have været landmand, så drømte jeg om at blive globetrotter og gå i fodsporene på Arne Falk-Rønne og Jørgen Bitsch, lyder det smilende fra Sven Petersen.

Globetrotter blev han dog aldrig, men fik i stedet en elevplads som fotograf hos den anerkendte Arne Gabs i Tønder. Grundet Svens farveblindhed – som dog er i mild grad, var optagelsen på Fotofagskolen en umulighed, ligesom han var afskåret fra visse andre uddannelser. Han afbrød derfor uddannelsen efter et par år og kastede sig i stedet over læreruddannelsen. Mens han gik på seminariet i Tønder, fandt han sammen med sit livs kærlighed, Kitta, som også uddannede sig til skolelærer – dog på Ranum Seminarium.

- Vi fik begge job på Sigrid Undset Skolen i Kalundborg i 1971, og samme år købte vi stuehuset på Strandbjerggaard på Vollerup Overdrev. Her har vi boet lige siden, siger han og kigger kærligt på sin hustru. Der er ingen tvivl om, at hjemmet har været en tryg base for dem og deres to børn gennem alle årene.

En rulle film og 100 kroner

Selvom stillingen som skolelærer både inspirerede og udfordrede ham, så var det faktisk et tilfælde der gjorde, at han fik brug for sine fotograf-evner og blev freelancefotograf ved siden af sin skolelærergerning.

- En dag, hvor Kitta og jeg var på vej hjem, blev vi overhalet af brandbilerne, og det viste sig at være en sommerhusbrand alt for tæt på vores hjem. Faktisk frygtede vi, at det var vores hjem, der brændte. Jeg greb et kamera og begyndte at fotografere brandslukningen. Billederne blev solgt til Kalundborg Folkeblad for en rulle film og 100 kroner, og det blev startskuddet på en lang og spændende freelancefotograf-karriere, hvor jeg tog billeder til Holbæk Amts Venstreblad og Kalundborg Folkeblad samt rigtig mange virksomheder, fortæller han smilende.

Badeværelset på førstesalen hjemme på Vollerup Overdrev blev omdannet til et mørkekammer, og det var her, magien udfoldede sig dag efter dag. Motiver kom til syne under fremkaldervæsken, så historier kunne bevares for eftertiden – ét billede ad gangen!

- Muligheden for at bijobbe gav mig mange oplevelser. Faktisk fik både dagbladene, brandvæsenet og Falck mit skoleskema, så de kunne se, i hvilket tidsrum jeg var til rådighed.

Det hele set fra oven

I forbindelse med Sigrid Undset Skolens 10-års fødselsdag i 1974, havde den daværende leder fundet på, at han ville have et luftbillede af skolen med eleverne, hvor de i tre lange ”slanger” skulle danne skolens forbogstaver, SUS.

- For at gøre en lang historie kort endte det med, at jeg fik mulighed for at stige ind i den lille motorflyver – min allerførste flyvetur. Desværre var det regnvejr, og der blæste en stiv kuling. Ud over at alle eleverne blev gennet ud på plænen, allerede da vi lettede fra flyvepladsen – og nåede at blive både kolde og våde, så viste det sig, at jeg slet ikke kunne tåle at flyve. Nøj, hvor blev jeg luftsyg, lyder det grinende fra Sven Petersen.

Denne første flyvetur banede vejen for et utal af flyveture, hvor han belært af sin første flyvetur var fulddopet af piller mod transportsyge. Ud ad et lille vindue i sportsflyet tog han luftfotos af byer, bygninger, virksomheder og naturområder. Disse – og mange andre af de tusinder af billeder – er ægteparret i gang med at scanne ind, og flere af dem er udgivet i bogen ”Kalundborg – set fra luften for 40 år siden” og uploadet på Facebooksiden ”Det gamle Kalundborg”. De flere end 100.000 billeder fra en lang karriere fortæller historien om en del af Sjælland, der gennem årene har været i en rivende udvikling.

Nysgerrigheden er drivkraften

- Jeg har altid været et nysgerrigt menneske, og så længe man bevarer nysgerrigheden, så lever man! Det er også denne nysgerrighed, der har drevet Kitta og mig til at skrive foreløbig seks bøger i eget forlag. Den første bog udkom i 2016, og generelt er vores samlede forfatterskab et miks af Kittas evne til at grave dybt i slægtsforskning, vores interesse for historie, de gode fortællinger og mine fotografier, fortæller han.

Mens Kitta i øjeblikket skriver om én af de sidst henrettede mænd i Danmark, Thomas Bisp, som i øvrigt er Kittas 3 x tipoldefar, så tager Sven Petersen billeder af danske giftplanter, der kan være til fare for enten mennesker eller dyr. Billederne skal bruges til en e-bog som laves i samarbejde med ægteparrets svigersøn.

- Jeg er ikke færdig med at være nysgerrig, og så længe jeg finder inspiration til billeder eller tekst, fortsætter jeg! Der gror jo heller ikke mos på en rullesten, vel, siger Sven Petersen med en smittende latter.

Hvis man vil vide mere om ægteparret Kitta og Sven, så kan man gå på deres hjemmeside www.kittaogsven.dk

Del