Støtteforening trukket i arbejdstøjet for at skabe en demenshave

”Vi vil gerne skabe en sansehave for de demensramte borgere på Rørmosecentret,”

Støtteforening trukket i arbejdstøjet for at skabe en demenshave
Bestyrelsen for Demensbyen Rørmosens Venner, fra venstre: Gunner Olsen, Ove Brinkmann, Flemming Jensen, Harly Pedersen, Dan Hansen. Privatfoto

Af Jens Nielsen

Først i februar var der stiftende generalforsamling på støtteforeningen til en demenshave på Rørmosecentret ’Demensbyen Rørmosens Venner'. Nu er bestyrelsen trukket i arbejdstøjet. 

Idéen er at skabe en sansehave for de demensramte borgere på Rørmosecentret, der ligger i Gørlev. 

”Vil du være med til at give demensramte borgere flere oplevelser, mere glæde og et yderligere åndehul i hverdagen, så vi opfordrer til at tegne et medlemskab af støtteforeningen ”Demenshavens Rørmosens Venner,” skriver bestyrelsen i en pressemeddelelse. 

”Vi vil gerne skabe en sansehave for de demensramte borgere på Rørmosecentret,” fortæller Dan Hansen, der er formand for støtteforeningen.

En sansehave er en have, der er indrettet med henblik på bevægelse, oplevelse og sansning, hvor de demensramte, kan udføre aktiviteter, som f.eks. kan bringe minder frem fra yngre år, eller skabe nye minder sammen med pårørende, beboere og personalet.

”Nogle savner måske deres egen have, og så er der mulighed for at pusle med planter i drivhuset eller i de små bede med grøntsager og blomster. Det at få fingrene i jorden og igen udføre et stykke arbejde, man har gjort hundredvis af gange før, da man var yngre, kan bringe minder frem, som ellers ligger langt væk. Gode minder om ferier og dejlige sommertider kan også vækkes til live, når man opholder sig i et af områderne, hvor der er opsat en campingvogn eller ved stranden. Nye minder kan også skabes, måske fra det hyggelige samvær som beboere og personale skaber omkring forskellige aktiviteter. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser,” siger Dan Hansen.

Den kommende ”Demensby” på Rørmosecentret er inspireret af haven i Svendborg Demensby, som blev anlagt tilbage i 2018 for at skabe et sted, hvor personer fra demensbyen kan færdes trygt, selvom de har forladt bygningerne.

”De borgere, der ligesom jeg mener, at de demensramte på Rørmosecentret skal have flere oplevelser er mere end velkomne i ”Demenshavens Rørmosens venner” – som medlem og som passive bidragsydere,siger Dan Hansen.

Medlemskab for private er 100 kr. / år og firmaer og foreninger 500 kr. / år. Hvis du har interesse så kontakt Dan Hansen på tlf. 23 24 94 74.

Del