Støtte til ønsket om et dialysecenter i Kalundborg
Hun har et brændende ønske om at der etableres et dialysecenter i Sundheds- og Akuthuset i Kalundborg
Af journalist Sonja Husted Rasmussen
Flere melder sig nu på banen i kampen for et dialysecenter – men erkender samtidig at chancerne lige nu er små.
Lizzie Skov, Kalundborg, har en nyrefunktion på kun 4 pct. Derfor er dialyse nødvendig for hende, og hun tager til dialysecentret på Holbæk Sygehus 4 gange om ugen for at få den livsvigtige behandling.
Hun har et brændende ønske om at der etableres et dialysecenter i Sundheds- og Akuthuset i Kalundborg, så nyrepatienter ikke er nødt til at rejse ud af kommunen for at komme i behandling.
Kommunikationskonsulent på Holbæk Sygehus Melissa Fugl oplyser, at 8 patienter fra Kalundborg Kommune kommer i dialyse på sygehusene i enten Holbæk eller Slagelse.
Dialyse i regionen
Kirsten Rask er både medlem af ældre- og sundhedsudvalget i Kalundborg Kommunalbestyrelse og af sygehusudvalget i Region Sjælland for Socialdemokraterne. Så snart hun havde læst artiklen om Lizzie Skov på TV-Kalundborg, henvendte hun sig til regionens administration og spurgte om mulighederne for at etablere dialyse i Sundheds- og Akuthuset i Kalundborg.
- Artiklen såede et frø, som jeg har forsøgt at bære videre ind i Region Sjælland, siger Kirsten Rask.
Kan der opnås flertal for et dialysecenter, skal der skaffes penge til det, og så skal det i givet fald med på regionens budget.
Dialyse i udvalg
Blandt dem, der også er blevet grebet af Lizzie Skovs historie, er Aase Due, medlem af ældre- og sundhedsudvalget for Socialdemokraterne.
Hun har taget initiativ til, at sagen bliver taget op på udvalgets møde i januar.
Først og fremmet ønsker hun belyst, om hjemmedialyse er en mulighed, så kommunale sygeplejersker kunne oplæres og hjælpe, hvis der er chance for, at patienten selv kan lære at foretage dialysen. Som sygeplejerske har Aase Due tidligere hjulpet patienter med hjemmedialyse.
Hun er betænkelig ved, om der kan etableres dialysecenter i Sundhedshuset. Opgaven ligger lige nu i regionens regi, og Aase Due gør opmærksom på, at der tidligere har været problemer med at overtage opgaver fra regionen.
Samme betænkelighed nærer formand for ældre- og sundhedsudvalget Peter Jacobsen (Dansk Folkeparti). Han glemmer ikke, hvordan regionen valgte at behandle Kalundborg i forbindelse med udpegning af steder, hvor man kan blive undersøgt for knuder i brystet. I flere år er der blevet arbejdet for et dialysecenter i Kalundborg – uden held, gør udvalgsformanden opmærksom på.
Peter Jacobsen tror, at det nære sundhedsvæsen får svære vilkår under den nye sundhedsreform, hvor man ellers taler om, at behandlingerne skal tættere på borgerne – men samtidig får regionen mere magt.
Regionernes dagsorden har altid været øget centralisering med henblik på større produktivitet, mener han.
Kampen fortsætter
Peter Jacobsen ser dog en mikroskopisk chance for, at man gennem de nye sundhedsråd kan sikre nogle decentrale løsninger.
Kampen er ikke opgivet:
- Vi er nogle, der fortsætter kampen for lighed i sundhed og for, at man også i Kalundborg kan få nogle sundhedstilbud: for det der ikke er svært, skal være nært, siger Peter Jacobsen.