Billedserie: Stor interesse for at se Asnæsværket

På det første stop på turen rundt kunne Ørsted medarbejderen bl.a. fortælle, at i bunden af kedlen ligger 36 tons sand som flisen ligger og brænder på, her er temperaturen hele 850 grader.

Billedserie: Stor interesse for at se Asnæsværket De mange gæster blev sendt ind i den nye kraftværkblok 25 ad gangen, men inden skulle alle iføres hjelm, sikkerhedsvest og sikkerhedsbriller. Foto: Jens Nielsen

Tekst og foto af Jens Nielsen

Ørsted og Kalundborg Symbiose inviterede søndag alle interesserede indenfor på Asnæsværkets nye flisfyrede kraftværksblok, og det blev noget af et tilløbsstykke.

Asnæsværket bød søndag indenfor til en dag fuld af oplevelser for alle aldre. Her kunne man komme helt tæt på ’maskinrummet’ på en guidet tur rundt i den nye flisfyrede kraftværksblok, som blev indviet i 2020 af H.K.H. Kronprinsen.

”Interessen for arrangementet har været stor, der er 1400 tilmeldt på forhånd og de første kom allerede inden klokken var 9.30 i morges,” fortæller Jens Nybo Jensen, pressemedarbejder hos Ørsted.

De mange gæster blev sendt ind i den nye kraftværkblok 25 ad gangen, men inden skulle alle iføres hjelm, sikkerhedsvest og sikkerhedsbriller.

På turen rundt var placeret medarbejdere som kunne fortælle om bl.a. kedlen og turbinen.

På det første stop på turen rundt kunne Ørsted medarbejderen bl.a. fortælle, at i bunden af kedlen ligger 36 tons sand som flisen ligger og brænder på, her er temperaturen hele 850 grader. Der bruges mellem 34 og 64 tons flis i timen alt efter kvalitet.

Den guidede tur varede omkring 45 minutter og gik bl.a. forbi kontrolrummet, turbinesalen og de mange gæster var også en tur på kajen hvor flisen bliver losset.

Ørsted havde lagt op, at det skulle være en tur for hele familien, så uden for hegnet blev der serveret kaffe, pølser, sodavand og is.

For de mindste var der hoppeborg og underholdning med Heino fra Ramasjang.

Grøn fjernvarme og grøn procesenergi

Asnæsværkets nye flisfyrede kraftværksblok er grøn fjernvarme og grøn procesenergi til Kalundborg

Med den nye kraftværksblok kan Asnæsværket nu levere grøn fjernvarme til Kalundborg og grøn procesenergi til Novo Nordisk og Novozymes. Anlægget er designet, så det giver mulighed for en fleksibel produktion i forhold til procesdamp, fjernvarme- og el-leverancer.

Reduktion på op til 800.000 tons CO2

Omstillingen fra kul til træflis på Asnæsværket har betydet en årlig CO2-reduktion på op til ca. 800.000 tons. Det svarer til den årlige CO2-udledning fra mere end 400.000 biler og bidrager dermed markant til Danmarks grønne omstilling.

Træflisen til Asnæsværket kommer hovedsageligt fra restprodukter som grene, kviste og udtyndingstræ, og alle leverandører skal sikre, at flisen kommer fra bæredygtigt skovbrug, hvor skovene bliver genplantet, og biodiversiteten beskyttes.

Del