Stigende problemer med indtrængning af vand i fjernvarmesystemet
Forældede og slidte fjernvarmeunits i kalundborgensernes hjem forårsager skader på fjernvarmenettet, og pålægger forbrugerne unødige omkostninger.
Forældede og slidte fjernvarmeunits i kalundborgensernes hjem forårsager skader på fjernvarmenettet, og pålægger forbrugerne unødige omkostninger, penge der kan sparres, hvis man tjekker sin fjernvarmeinstallation.
Kalundborg Forsyning har gennem de senere år oplevet en stigende tendens til, at uvedkommende vand trænger ind i fjernvarmekredsløbet i byen, hvilket i sidste ende koster forbrugerne penge. Det fortæller Kalundborg Forsyning i en pressemeddelelse.
”Det vand, der er i et fjernvarmekredsløb, er renset for hårdheder og andre stoffer, der normalt er i vores vand, så fjernvarmerørene ikke tærer op. Desværre oplever vi et stigende problem med uvedkommende vand, der trænger ind i systemet og ødelægger vores rør,” fortæller Christian Voldbjerg Rasmussen, afdelingsleder for Drift Energi hos Kalundborg Forsyning.
Det indtrængende vand kommer fra varmeveksleren i fjernvarmeunits, som sidder i private hjem i Kalundborg. Varmeveksleren bliver, som alt andet, slidt med tiden, og det vand, der burde varmes op, siver ind i varmtvandsveksleren og videre ind i fjernvarmekredsløbet. Det kan sammenlignes lidt med et toilet, der står og løber – det kan koste forbrugeren flere tusinde kroner om året. Når der trænger almindeligt vand ind i fjernvarmekredsløbet, tæres rørene hurtigere, fordi kemien i fjernvarmevandet ændrer sig. Det kan derfor ende med at blive en betydelig udgift, når der er flere utætte anlæg i Kalundborg.
”Vi kan se, at problemet kun vokser. Der sidder mange anlæg, som enten trænger til et eftersyn eller en udskiftning,” siger Christian Voldbjerg Rasmussen og giver et godt råd til, hvordan man kan opdage en utæt fjernvarmeunit.
”Hvis man kigger på sin vandmåler, uden at der bliver brugt vand i hjemmet, så bør flowet stå på nul. Hvis det ikke er tilfældet, kan det skyldes en utæthed. Her kan man prøve at lukke for fjernvarmeventilerne, både frem og retur. Man være opmærksom på, at de kan være meget stramme. Hvis det får vandforbruget til at gå på nul, kan det tyde på en utæthed. Er man i tvivl så kontakt din lokale VVS’er, så kan de være behjælpelige med en gennemgang,” slutter han.