Stationsbygning skal huse ny arkitekt-uddannelse i Kalundborg
Det Kongelige Akademi glæder sig til at åbne døre til samarbejde og udvikling af Kalundborg.

Nye studerende skal efter sommer starte deres studie til arkitekt i den centrale stationsbygning i Kalundborg. Det er resultatet af netop indgået aftale med DSB Ejendomme. Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering ser frem til at byde velkommen og blive en del af udviklingen i Kalundborg.
Med overtagelse af lejemålet er Det Kongelige Akademi allerede i gang med at gøre klar til studiestart i september.
”Stationsbygningens beliggenhed midt i byen passer os perfekt. Herfra kan den nye arkitektuddannelse komme godt fra start, og vi kan komme i tæt dialog med borgerne og byen. Det er afgørende for Det Kongelige Akademi, at uddannelsen får et lokalt tilknytningsforhold, og vi tror det vil styrke uddannelsens succes og kvalitet på langt sigt,” siger dekan på Arkitektur på Det Kongelige Akademi, Jakob Brandtberg Knudsen.
”Vi er glade for, at vi, sammen med Det Kongelige Akademi, kan skabe attraktive og stærke rammer for udviklingen af uddannelsen i Kalundborg – og samtidig sikre et stærkt lokalt liv i og omkring stationen. Og så sikrer beliggenheden jo god adgang til kollektiv transport,” siger Lars Gøtke, direktør for DSB Ejendomme.
I år starter de første 35 studerende. Det er en overvejelse om lejemålet på sigt kan huse alle studerende i takt med, at der kommer studerende på alle årgange.
Samarbejde med Kalundborg
I stationsbygningen får uddannelsen en central placering i Kalundborg, så det bliver at mærke for indbyggerne i Kalundborg, at der er kommet en arkitekturuddannelse til byen
Kommunaldirektør i Kalundborg, Jan Lysgaard, siger:
”Vi glæder os til at byde de nye studerende velkommen i Kalundborg. Her er der i forvejen en fantastisk synergi mellem uddannelserne, erhvervsliv og kommune, som Det Kongelige Akademi bliver en vigtig del af. Og med placeringen af uddannelsen bliver Akademiet også en væsentlig brik i revitaliseringen af vores midtby, som jo er godt i gang.”
Det Kongelige Akademi glæder sig til at åbne døre til samarbejde og udvikling af Kalundborg.
”På sigt vil vi løbende invitere alle interesserede ind og vise vores resultater og diskutere mulige udviklingspotentialer for byen,” forklarer Jakob Brandtberg Knudsen.
Uddannelsen engagerer sig direkte i byens udvikling, byliv, byrum, opland, forvaltninger og virksomheder.
”Vi er rigtig glade for at bruge Kalundborg som basis for vores studier og glæder os til mange forskellige typer af samarbejde,” siger han.
Om uddannelsen:
Med 35 studerende skydes uddannelsen fra start i september. Uddannelsen tager fem år og hvert år starter et nyt hold på ca. 35 på bacheloruddannelsen og fra 2026 ca. 25 på kandidatuddannelsen, så uddannelsen i alt kommer til at bestå af ca. 150 studerende.
På nuværende tidspunkt har uddannelsen 336 ansøgere blandt kvote 1 og kvote 2. Man kan søge ind på uddannelsen gennem kvote 1 indtil 5. juli.